Kako na sve trgovci varaju? / Stigla i službena potvrda o prevarama: Lažna sniženja, različite cijene na policama i blagajnama...

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Gotova su ljetna sezonska sniženja, a ponovno je potvrđeno da se dio trgovaca koristi razno-raznim smicalicama

6.9.2018.
7:00
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Gotova su ljetna sezonska sniženja, a ponovno je potvrđeno da se dio trgovaca koristi razno - raznim smicalicama. 

Njih 15 posto varalo je kupce, otkrili su za RTL inspektori Ministarstva gospodarstva. Što su trgovci neispravno radili i zašto od toga ne odustaju unatoč drakonskim kaznama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlozi su i ovog ljeta varali, a trgovci često bili nepošteni.

"Ovisno kako koji dućan, neki imaju stvarno prava sniženja. Ali sigurno da neki i varaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da je, sad koliko je to sniženje, koliko nije. Glavno da na vratima piše 70 posto, a mi nemamo pojma koliko je to", komentari su dvije Zagrepčanke na ovu temu. 

U srpnju i kolovozu, uz kupce, u akciji su bili i tržišni inspektori i to 600 puta, pri čemu su utvrdili 93 prekršaja. Iako je pravilnik o sezonskim sniženjima donesen prije tri godine, trgovci i dalje svjesno ili nesvjesno griješe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj inspekcijski nadzor pokazuje da trgovci još uvijek nisu svjesni da moraju poštovati pravila vezano za sniženja akcije itd. i da iako smo mislili da smo taj dio znaju i da smo apsolvirali. Ipak se pokazuje da određeni dio trgovaca ne zna kako treba postupati", Dijana Kladar, predsjednica Saveza udruga za zaštitu potrošača. 

Nerijetko su cijene bili neistinite: jedna na polici, a druga na blagajni. Nisu trgovci jasno isticali ni posebne uvjete prodaje, a niti su se pridržavali zakonskih rokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako u roku od 60 dana trgovac ne uspije prodati svu robu koja je bila snižena, iako se tada ne smije zvati sezonsko sniženje, nego se može zvati nekim drugim oblicima prodaje, akcije, popusti i rasprodaje", objasnila nam je Tomislava Ravlić, direktorica sektora za trgovinu pri HGK.

Nova i stara cijena moraju biti jasno i vidljivo označene, a nisu bile. Puno je trgovačkih igara za vrijeme sezonskog sniženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također treba zabraniti i jako sankcionirati situacije kada trgovac neposredno prije sniženja digne cijenu i potom je kao snizi da bi on zapravo ostao na istoj cijeni", Dijana Kladar, predsjednica Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Tržišni inspektori u lov kreću i po prijavi potrošača, ako se ne drže pravilnika, prijavite ih. Dio uhvaćenih u prekršaju za ljetnog sezonskog sniženja čekaju optužni prijedlozi i prekršajni nalozi, odnosno kazne i do sto tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo