Dopune i izmjene / Stigle nove liste HZZO-a: Evo koji su lijekovi i pomagala odsad na popisu osnovnih i dopunskih

Image
Foto: Shutterstock

Nakon redovite sjednice Upravnog vijeća HZZO-a na osnovnu listu uvrštena su tri nova lijeka

29.11.2019.
17:11
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) stavio je na svoje liste nove lijekove i ortopedska pomagala, među kojima su i ortoza za korekciju iskrivljenih nogu Denis Brown i ortoza za korekciju kokošjih prsa.

Na osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka - cerliponaza alfa, nadomjesna enzimska terapija, izavukonazol za liječenje aspegiloze i mukormikoze te voretigen neparvovek za liječenje gubitka vida zbog naslijeđene distrofije mrežnice, priopćeno je u petak iz HZZO-a nakon redovite sjednice Upravnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dopunsku listu lijekova također su stavljena tri nova lijeka - budesonid za liječenje eozinofilnog ezofagitisa, kombinacija izokonazola i diflukortolona u kremi za liječenje gljivičnih infekcija te azelatna kiselinau kremi za liječenje akni.

Izmijenjene su smjernice za primjenu nekih lijekova koji se već nalaze na listi lijekova: lijek mepolizumab moći će se primjenjivati i u bolesnika u dobi od šest i više godina, aflibercept i ranibizumab u svim registriranim terapijskim indikacijama, lijek oseltamivir za liječenje skupina s povećanim rizikom od komplikacija gripe i za profilaksu u slučaju izbijanja epidemije, a lijek ondansetron u obliku tableta za suzbijanje povraćanja zbog kemoterapije moći će se propisivati na recept HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti na listi pomagala

Osiguranim osobama HZZO-a omogućeno je odobravanje novih biokompatibilnih otopina za kontinuiranu ambulatornu peritonejsku dijalizu i automatsku peritonejsku dijalizu.

Povećana je dostupnost i olakšano ostvarivanje prava na pomagalo "pelene u spoju s gaćicama, male" za osobe lakše od 40 kilograma, a starije od 18 godina. Za te osobe pelene će ubuduće moći propisati izravno izabrani liječnik bez dodatnog ovjeravanja HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljene su ortoze Denis Brown za korekciju iskrivljenih nogu te ortoze za korekciju kokošjih prsa.

Također su uvrštena i dodatna istovrsna pomagala iz skupina - potrošni dijelovi za proteze za noge, ortoza za ruku i ortoza za nogu, jastuk za kolica, pomagala kod šećerne bolesti i silikonske obloge za rane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo