PROSVJETARI JASNO PORUČILI / Stipić: 'Ili ćemo dobiti što zahtijevamo ili će Vlada brutalno ugušiti ovaj štrajk. Nema trećeg'

Gost RTL Direkta bio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod'

12.11.2019.
22:49
VOYO logo

''Paralelno s pregovorima i razgovorima o povećanju koeficijenata traju i pregovori o osnovici za 2020. godinu. Naime, obaveza je Vlade da svake godine prije donošenja proračuna mora pregovarati o osnovici'', kazao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić u razgovoru za RTL Direkt objasnivši zahtjev Sindikata javnih službi o povećanju osnovice 3+3+3 posto dok Vlada nudi 2+2+2 posto.

''Vladina ponuda bila je 2+2+2, s jedne strane, odnosno odmah je krenulo krivo, naime, naš premijer Andrej Plenković je to onako objavio urbi et orbi sindikatima i onda je valjda očekivao da će to na tome i ostati. Međutim, to nije tako. Pregovori znače približavanje polazišnih pozicija dviju strana – vidimo što zahtijevaju sindikati, vidimo što nudi Vlada'', podsjetio je Stipić.

S obzirom na to da neki smatraju da bi taj ''udarac'' teško mogao podnijeti bilo koji proračun, Stipić je podsjetio kako je do toga uopće došlo: ''Sve što se događa posljedica je dugog niza godina kada se zaista štedjelo na zaposlenima u javnim službama, a osobito na zaposlenima u školstvu. I moramo znati da sa svim tim povećanjima naši zaposlenici koji imaju primjerice 35 godina i više godina rada u školama i dalje nemaju plaću koju su imali prije pet ili šest godina. To je realnost''.

S obzirom na to da se u medijima barata svakakvim podacima, nekima se čini da plaće prosvjetara nisu tako male, no Stipić je upozorio da treba imati na umu nekoliko stvari: ''Jedno je prosječna plaća i ja nikada nisam dovodio u pitanje podatke Državnog zavoda za statistiku i Ministarstva financija, no govorim o konkretnim primjerima, pojedine kategorije zaposlenika dobro znaju o čemu ja govorim. Mnogi su otišli u mirovinu s plaćom koja je 500 ili 600 kuna manja nego što je bila prije pet ili šest godina''.

Kada je riječ o očekivanjima glede pregovora s Vladom, podsjetio je da ''nije dobro krenulo'': "Kao prvo, prije tjedan dana obećali su nam konzultacije, a onda sastanak u idući ponedjeljak. Onda je došao taj ponedjeljak pa su rekli da će biti u utorak, pa je došao utorak, ali nisu ništa rekli, no valjda će biti u srijedu. Po tome bi se moglo zaključiti da se našoj Vladi ne žuri, kao da svaki dan štrajka ne znači najmanje 200.000 izgubljenih sati – sati koje će trebati nadoknaditi, sati koje su učenici izgubili''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Što se tiče odziva članova i članica Preporoda na štrajk, ''on se kreće oko 80 posto i to je vrlo visok odziv još uvijek i premijer svojim izjavama, koje bi kao trebale relaksirati situaciju, a zapravo motiviraju naše članove i članice da još više sudjeluju u štrajku'', istaknuo je Stipić.

Podsjetio je i da školski sindikati od početka zagovaraju da sve što prije završi, ali za dogovor su potrebne dvije strane: ''Zasad nije bilo spremnosti s Vladine strane za kompromis, vidjet ćemo hoće li biti sutra išta drugačije''.

Što se tiče spremnosti sindikata na kompromis, istaknuo je: ''Ako vam netko kaže – dobit ćete ništa, ali to ništa ćete dobiti za osam mjeseci - i onda očekuje da vi zbog toga zaustavite štrajk s 80 posto visokim odzivom, taj netko je nerazuman ili neuračunljiv. Sad, ja ne znam o čemu se radi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ili ćemo mi ostvariti ono što zahtijevamo ili će Vlada morati brutalno ugušiti ovaj štrajk. Ja ne vidim treću mogućnost'', zaključio je Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo