vrijeme im ističe... / Stiže euro, ali i problemi... Što će biti s radnicima mjenjačnica? Oko 4 tisuće bi ih moglo dobiti otkaz

Uvođenjem eura od iduće godine većina posjetitelja neće imati potrebu mijenjati novac, no to za mnoge mjenjačnice znači kraj poslovanja i otkaze radnicima

13.8.2022.
20:47
VOYO logo

Odbrojavanje je počelo. Kada iduće godine dođu na ljetovanje u Hrvatsku, umjesto kunama, turisti će plaćati eurom.

''Imali smo dosta poteškoća u restoranima prilikom plaćanja. Jedni traže gotovinu, drugi traže plaćanje karticom što nama turistima otežava uživanje u ovoj lijepoj zemlji", rekao je Marco iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više neće morati pratiti tečaj, mijenjati eure, više neće biti priča u kojima se turisti zgražaju jer su za 100 eura dobili 607 kuna.

''Bit će puno jednostavnije, iako Švedska još nema euro. Na neki način ovdje u Hrvatskoj već funkcionira euro, sve su cijene u euru, pogotovo stanovi , bit će dobro", smatra Stjepan Biletić iz Švedske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
udarac s eurom /

Mjenjačnice godišnje izvrte 25 milijardi kuna prometa, ovo im je zadnja godina 'berbe'

Image
udarac s eurom /

Mjenjačnice godišnje izvrte 25 milijardi kuna prometa, ovo im je zadnja godina 'berbe'

'Uzmite euro. Bit će vam bolje. Zašto? Tako mislim? Bit će lakše za sve, jer ako smo u Uniji moramo prihvatiti euro", rekla je Anastasia Boneva iz Bugarske.

Lakše neće biti vlasnicima mjenjačnica, koji ostaju bez velikog dijela zarade i veća sada razmišljaju o zatvaranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uglavnom ćemo svi pozatvarat. Možda će ostati naše sezonske kolege po morima, ali mislim njima će bit jako velik dio posla oduzet", kaže Ankica Jurinović Ostojić, vlasnica mjenjačnice.

Kao i njihovim zaposlenicima. Velik broj njih ostaje bez radnog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Između sedam i devet tisuća radnika radi kod ovlaštenih mjenjača i mi smo sigurni da 50 posto ili čak više od pedeset posto tih radnika će, nažalost, morat ostat bez posla", tvrdi predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača Gabor Soregi.

Oni stariji pitaju se tko će ih zaposlit, a vlasnici mjenjačnica upozoravaju kako gube mnoga prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja imam neku svoju djelatnost, ali mnoge kolege koji nemaju ili nisu započeli ili su u godinama kad ni ne bi nešto započeli, oni nemaju čak pravo ni na dobivanje sa Zavoda za zapošljavanje, znači tu smo na nuli, jer mi smo poduzetnici, mi smo isto ti koji uplaćuju u proračun, ali nećemo biti obeštećeni", kazala je Ankica.

Najlošije se piše onima koji imaju samo mjenjačnice, a nemaju još neki drugi obrt sa strane. Najveći dio prometa odlazi im na otkup i prodaju eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znači ako ostaju bez tog prometa, onda bit će im jako teško, ako se isključivo bave mjenjačkim poslovima. Znači, morat će definitivno promijeniti poslovanje ili uvest neke nove usluge ili će većina morat zatvorit svoje radnje", dodaje Gabor Soregi.

Vremena za razmišljanje sve je manje. Jer od siječnja iduće godine euro i u Hrvatskoj postaje službena valuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo