PONOS BJELOVARA / Stiže iz lokalnog OPG-a: Ovo je drugi sir u Hrvatskoj kojeg je zaštitila Europska komisija

Sir se radi od svježeg mlijeka te se oblikuje u šiljate stožce

25.2.2020.
7:00
VOYO logo

Bjelovar se može pohvaliti sa svojim autohtonim mliječnim proizvodom. Bjelovarski kvargl dobio je europsku oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je postao drugi sir u Hrvatskoj koji je zaštitila Europska komisija. Zbog čega ga već stoljećima vole Bjelovarčani i koji je recept?

Sir, brusnica i rikola dobitna su hedonistička kombinacija i to uz vino u restoranu u Bjelovaru. Domaći sir svakoga tjedna stiže s obližnjeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem restoranu postoji plata sira, zastupljen je kvargl, tako da dugi niz godina koristimo taj sir", rekao je Srećko Koljić, vlasnik restorana u Bjelovaru.

U tradiciji i blago kiselkastom i pikantnom okusu te mirisu dima uživaju brojne generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može biti fin, može biti manje fin, da li ga naprave od malo kiseloga sira, ali kada ga napravi moja mama onda je stvarno fin", kazala je Sanja iz Bjelovara.

"Jako ga obožavam, predivan mi je. Vrlo rado ga kupujemo i što još da kažem, svima ga preporučujemo", poručio je Goran iz Bjelovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo ljutkasti. Ima i ljutkasti i da nije. Ima i sa češnjakom i tako", pojasnila je Tanja iz Bjelovara.

Prije nego što kvargl stigne na mliječni plac, satima ga pravi Olgica iz Zrinskog Topolovca. Sir izrađuje od svježeg mlijeka i oblikuje ga u šiljate stožce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo bjelovarski kvargl. Sastojci svježi kravlji sir, sol, mljevena crvena paprika i po želji bijeli luk. I to se oblikuje i stavi se na dim", izjavila je Olga Čibarić, proizvođačica bjelovarskog kvargla.

A upravo je bjelovarski kvargl prije tri dana upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a zaštićen je i na području cijele Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stao je uz bok 24 hrvatska proizvoda među kojima je još jedan sir: onaj paški. Zaštićeni su i drniški pršut, zagorski puran kao i zagorski mlinci. Na listi je i poljički soparnik, lički krumpir i janjetina, kao i neretvanska mandarina i slavonski med.

Na području Bjelovara 13 udruga proizvodi kvargl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupci vole tradicijske proizvode. Došlo je do preveliranja takvih kupaca. Osim toga, vole certifikaciju iz razloga što imaju zdravstvenu sigurnost jer je to proizvod koji se to redovito kontrolira", rekla je Sonja Novak, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara.

Za svakog proizvođača predviđeno je 5,000 kuna iz gradskog proračuna. Takav prijedlog će se naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće samo biti na hrvatskim stolovima, nego će biti moguće plasirati ga i na europske stolove i naravno iskoristiti ga i u potencijalu brendiranja", poručio je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Lani tijekom Terezijane jedan bjelovarski kvargl bio je glavna zvijezda, težak pet kilograma i 30 centimetara visok, a sada sir iz Grada sira osvaja Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo