Nova valuta RH / Stiže nam 350 tona novca! HNB će prevoziti blindiranim vozilima novčanice eura, zna se otprilike kad i kome

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatska će stotine tona novčanica i kovanica posuditi o 'jedne nacionalne banke iz eurozone', kojoj će gotovinu narednih godina i vratiti

2.9.2022.
8:50
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska narodna banka do kraja rujna sa svim će bankama sklopiti ugovor o predopskrbi nakon čega kreću u proces predopskrbe banaka novčanicama eura koje će one zatim dalje od listopada distribuirati velikim poslovnim subjektima, objavio je Jutarnji list.

U HNB-u su im potvrdili da će tijekom predopskrbe i opskrbe ove i iduće godine distribuirati oko 350 tona novčanica eura, posuđenih od jedne nacionalne središnje banke iz eurozone. Hrvatska bi posuđene novčanice trebala vratiti tijekom sljedećih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA GODINA, NOVA VALUTA /

Kako će nam život izgledati kad uvedemo euro: Izračunali smo kolike će biti plaće, cijena frizure i kave u kafiću

Image
NOVA GODINA, NOVA VALUTA /

Kako će nam život izgledati kad uvedemo euro: Izračunali smo kolike će biti plaće, cijena frizure i kave u kafiću

U prijevozu gotovine koristit će se blindirana vozila. Zakonom o uvođenju eura predviđeno je da u predopskrbi HNB novčanice eura prevozi vlastitim specijalnim vozilima uz pratnju policije, a kovanice će se prevoziti neobilježenim vozilima.

Sve novčanice i kovanice eura koje tvrtke i građani nabave u predopskrbi, trebaju se čuvati odvojeno od ostalih novčanica i kovanica eura kako bi se izbjegao njihov ulazak u optjecaj prije službenog uvođenja eura 1. siječnja 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnjem listu su iz HNB-a objasnili: "Za predopskrbu će se koristiti svi apoeni novčanica eura serije 2 'Europa' koja uključuje 5, 10, 20, 50, 100 i 200 eura. U optjecaju nakon 1. siječnja 2023. nalazit će se i svi apoeni prve serije novčanica eura, koja uključuje apoene od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura, dakle ukupno 13 različitih novčanica eura."

HNB bi s predopskrbom banaka novčanicama eura trebao početi najranije četiri mjeseca prije dana uvođenja eura, a kovanicama, najranije tri mjeseca prije uvođenja eura. Prvo se provodi posredna predopskrba gotovim novcem eura velikih poslovnih subjekata od strane banaka. Taj dio kreće od početka listopada nakon što HNB do kraja rujna sa svim bankama potpiše ugovor o predopskrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom slijedi pojednostavljena posredna predopskrba, i to najranije pet dana prije uvođenja eura ili 27. prosinca 2022. kada se eurima mogu opskrbiti tvrtke s manje od deset zaposlenih i ukupnim godišnjim prihodima do dva milijuna eura. Najveći iznos posredne predopskrbe u toj je fazi 10.000 eura.

Opskrba početnim paketima kovanica eura planirana je od 1. prosinca 2022. godine. Tvrtke će moći u banci kupiti početne pakete kovanica eura vrijednosti 145,50 eura kovanih eura i centa. Građani se od 1. prosinca 2022. mogu opskrbiti početnim paketom kovanica u vrijednosti od 13,28 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz detalje u relacijama između banaka i poslovnih subjekata, Jutarnji donosi i tabelarni pregled koraka opskrbe eurom.

HNB će tako sa svim bankama do kraja rujna sklopiti ugovore o predopskrbi novčanicama eura. U listopadu HNB kreće s posrednom predopskrbom banaka novčanicama eura. Banke potom istog mjeseca započinju posrednu predopskrbu velikih poslovnih subjekata, a od 1. prosinca 2022. počinje prodaja početnih paketa kovanica eura građanima i tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najranije 27. prosinca 2022., odnosno najranije pet dana prije uvođenja eura, banke započinju pojednostavljenu posrednu predopskrbu mikrotvrtki iznosima do 10.000 eura, a od 1. siječnja 2023. počinje zamjena gotovine bez naknade u svim poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo