RTL DOSJE / Stiže nova Vlada: 'Plenković računa na svoje mlade lavove i želi pokazati da su to ljudi koji neće pasti zbog neke afere'

Ovoga tjedna Hrvatska bi trebala dobiti novu Vladu

20.7.2020.
6:59
VOYO logo

Novi, stari premijer Andrej Plenković još jedanput je u pohodu po svoj mandat za sastavljanje vlade.  Ovaj je put situacija puno lakša nego 2016. godine.

Image
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ /

Predstojnik Ureda Vlade za RTL: 'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine'

Image
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ /

Predstojnik Ureda Vlade za RTL: 'Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine'

Ono što je sigurno jest da će Plenkovićeva vlada umjesto 20 u novom mandatu imati 16 ministarstava, najavio je: ''Mislim da je vlada s manjim brojem jednostavnija za upravljanje, dakle imat ću više vremena posvetiti se svakom od resora''.

Uz sebe imat će četiri potpredsjednika. Za potporu u Saboru nacionalnim manjinama pripalo je mjesto potpredsjednika Vlade, i to za društvene djelatnosti i ljudska prava- preuzet će to iskusni SDSS-ovac Boris Milošević.

Potpredsjednika su dobili i hrvatski branitelji, ministar je to Tomo Medved  koji se ujedno izborio da se njegovo Ministarstvo ne spaja s obranom. Ostavio je Plenković i stare potpredsjednike Davora Božinovića i Zdravka Marića. Upravo ministar financija priznaje da manja vlada neće značiti i uštede, ali: ''Nije ideja racionalizacije i spajanja vođena samo i isključivo nekakvom troškovnom problematikom nego i nekakvom efikasnošću''.

Ostale ministre prvo treba potvrditi na stranačkim tijelima HDZ-a, a jedan od onih na koje Plenković sigurno računa je Ivan Malenica, 35- godišnji Šibenčanin koji je na izborima dobio nešto manje od 13.000 preferencijalnih glasova. Uz dosadašnji resor uprave, pribrojat će mu se i uvijek komplicirani resor pravosuđa.

Jedno od megaministarstava je i ono koje je pripalo autoru HDZ-ovog programa Tomislavu Ćoriću - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dakle, i gospodarstvo i energetika, klimatske promjene, zaštita okoliša.

Ćorića se Plenković, unatoč spominjanju u nekoliko afera i ovaj put nije odrekao, a politički analitičar Gordan Turković kaže: 'Onje jedan od vjernijih njegovih kandidata za ministra, i šeta ga po različitim ministarstvima, tipična priča o stranačkom kadru koji može zauzeti bilo koju funkciju unutar nekog sustava''.

Josip Aladrović uspješno se snašao u pregovorima sa sindikatima, a u njegov resor rada i mirovinskog sustava dodana je i socijalna politika. Nina Obuljen-Koržinek buduća je ministrica kulture, ali i medija.

I ministar Darko Horvat ima nekadašnja dva ministarstva - graditeljstva i prostornog uređenja te državne imovine. Ministarstvo turizma je preživjelo, a dodaje mu se sport što bi sve voditi trebala navodno 42-godišnja Karlovčanka Nikolina Brnjac: ''Doktorica sam znanosti i bavim se područjem tehnologije, prometa i transporta, radila i na projektu EU''.

Bila je državna tajnica u Ministarstvu prometa te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i imala jednu od glavnih uloga za vrijeme hrvatskog predsjedanja, ali je bila i prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Još jedno novo lice je ono 38-godišnje Slavonke Nataše Tramišak, koja bi umjesto Pavića trebala na čelno mjesto Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Desna ruka Ivana Anušića i žena za koju kažu da je zaslužna što je Osječko baranjska županija jedna od najuspješnijih u povlačenju novca iz eu fondova.

Tko će zamjeniti Blaženku Divjak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, najdulje je ostalo tajna. Najizgledniji kandidat je premijerov savjetnik Radovan Fuchs, koji je 2009. bio u Vladi Jadranke Kosor i tada slovio kao jedan od nabogatijih ministara, a poznat je i kao česti kritičar dosadašnje ministrice.

Oni na koje Plenković više ne računa su Dražen Bošnjaković, Gari Cappelli, Vesna Bedeković i Marko Pavić. Dugo se vjerovalo da će s njima i Mario Banožić - ekonomist, bivši ministar državne imovine, a sad bi trebao bi preuzeti mjesto ministra obrane: ''Da bi bili ministar obrane, morate imati tri stvari - to vam je jednostavna jednadžba s tri nepoznanice: imati dobar izborni rezultat, biti korektni, stručni u svom radu i odluka mandatara''.

Sedam ministara samo nastavljaju rad u istim ministarstvima, bez ikakvih promjena. Vlada je to u kojoj prednjače Dalmatinci i Slavonci. ''Već se po listama vidjelo da Plenković računa na te svoje mlade lavove i da je to taj neki novi kadar. Vjerujem da je to način kojim želi pokazati da je to kontinuitet vlasti i da su to ljudi koji neće pasti zbog neke afere'', smatra Turković.

Ono najvažnije što sada imaju je povjerenje Plenkovića koji je, podsjetimo, rekao: ''Svi koji će biti članovi vlade su sposobni voditi resore za koje će dobiti moje povjerenje, a onda i povjerenje parlamentarne većine''.

I 15-ta hrvatska vlada, može početi rad. Kakav će biti ovisi najviše o tome koliko dobro je sada odigrao premijer Plenković. (zakucava koš) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo