financijske istrage / Stiže novi zakon: Sve naše bankovne račune od sada će vidjeti i DORH, carina, policija i Porezna uprava

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prema spomenutom nacrtu prijedloga zakona, izravan i pristup bez naknade JRR-u imale bi ustrojstvene jedinice unutar Porezne uprave zadužene za financijske istrage

19.4.2022.
10:10
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo financija uputilo je u javnu raspravu zakonski prijedlog kojim bi pristup registru računa tvrtki i građana u bankama, osim Ureda za sprječavanje pranja novca, ubuduće dobili i Državno odvjetništvo, carina, policija i Porezna uprava, piše u utorak Jutarnji list

Riječ je o prijedlogu Zakona o olakšavanju uporabe financijskih i drugih informacija u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela, što uključuje identifikaciju, praćenje i zamrzavanje imovine povezane s tim djelima.
Ovim prijedlogom se, prema objavi Ministarstva financija, u naše zakonodavstvo ugrađuje najnovija Direktiva Europske unije o sprečavanju pranja novca, porezne utaje i drugih oblika financijskog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstveni registar računa (JRR) kao središnji registar bankovnih računa ustrojila je 2002. godine i vodi ga Financijska agencija, a osim podataka o broju i vlasnicima računa u bankama sadrži i podatke o računima za plaćanje, ugovorima o štednji i depozitima u kreditnim unijama te brojeve sefova s podacima o njihovim vlasnicima.

Image
pere li se novac? /

Tržište ne miruje, a cijene rastu: 'Ne pitaju za cijenu, njima je bitna lokacija i novogradnja'

Image
pere li se novac? /

Tržište ne miruje, a cijene rastu: 'Ne pitaju za cijenu, njima je bitna lokacija i novogradnja'

Od 2011. u registar su uključeni i podaci o računima potrošača, otvorenima u bankama koje posluju u Hrvatskoj. Registar ne sadrži podatke o stanju na računima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nacrtu prijedloga zakona, financijskoj agenciji uvodi se obveza da vodi zapisnike o pristupu podacima JRR-a ili pretraživanju te što sve ti zapisi moraju sadržavati.

Zapisi se na zahtjev stavljaju na raspolaganje Financijskoj agenciji za zaštitu osobnih podataka u svrhu provedbe poslova iz nadležnosti Financijske agencije, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo