TJEDNA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ / Stižu li prve prave vrućine? Slijede sve topliji dani sa sve rjeđom kišom!

Image
Foto: RTL

Prvi ljetni mjesec će ovog tjedna opravdati svoj klimatološki nadimak

3.6.2019.
11:17
RTL
VOYO logo

Dok smo lani u ovo vrijeme u Zagrebu mjerili 30-ice u hladu, ove godine dočekat ćemo ih nešto kasnije. Prema kraju tjedna bit će sve toplije, ali zbog puno vlage u zraku i sparno. Zbog hladnijeg i kišovitog svibnja mnoge poljoprivredne kulture kasne ili su stale u razvoju. Više sunčanog i toplijeg vremena ovoga tjedna ubrzat će rast biljaka, ali i bolesti i korova.

Zaštitu bi svakako bilo najbolje obaviti čim prije, upozoravaju agrometeorolozi. Kako je za to potrebno sušnije tlo i više uzastopnih sati bez kapi kiše, za planiranje radova u tjednu pred nama donosimo vam detaljnu prognozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Na kopnu će najviše suhog i pretežno vedrog vremena biti u drugom dijelu tjedna. Ipak, to ne znači da će idućih dana manjkati sunčanih sati, već da je veća vjerojatnost za pljuskove. I sutra će grmljavinski pljuskovi češći biti u drugom dijelu dana, a na njih valja računati uglavnom u Slavoniji, Baranji, Srijemu, Posavini, Moslavini i unutrašnjosti Dalmacije, rijetko na zapadu. Jutro će biti sunčano, a najnižu temperaturu od 15 °C do 17 °C, u gorju oko 12 °C, osjetit će samo ranoranioci.

Oko 9 sati bit će već oko 20 stupnjeva, dakle vrlo ugodno. U srijedu će u središnjim predjelima i gorju biti i ranojutarnje magle. Vjerojatnost za kišu, u obliku izoliranih i povremenih pljuskova, u srijedu je najveća u zapadnijim predjelima, gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a u četvrtak u Slavoniji. Zapuhat će jugozapadnjak pa će temperatura krajem tjedna u središnjoj Hrvatskoj doseći 30 °C, na istoku i više od toga. Čekaju nas prvi vrući dani ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

I duž Jadrana sutra i u srijedu neće biti posve stabilno, osobito Dalmaciji i na širem riječkom području. Lokalni kišni oblaci će se iz unutrašnjosti i zaobalnih područja spustiti do obale, uglavnom u poslijepodnevnim satima. Na krajnjem jugu je malo kiše moguće i prijepodne. Ipak, kiša će biti lokalna i kratkotrajna i neće kvariti dojam sunčana vremena. Jutra će biti ugodna, oko 18 °C, dani topli, oko 25 °C, na sjevernom Jadranu i do 28 °C. S jačanjem juga sredinom tjedna, pritjecat će topli afrički zrak. Temperatura će postupno rasti, za vikend moguće i do 30 °C. Zbog relativno hladnog mora, ne očekuju se još tople noći, sparina i vrućina kao na kopnu.

Prvi ljetni mjesec će ovog tjedna opravdati svoj klimatološki nadimak. Slijede sve topliji dani sa sve rjeđom kišom, a krajem tjedna stižu i prve prave vrućine koje će isušiti tlo. Više detalja donosimo svakodnevno u RTL Vijestima u 16:30 i u RTL-u Danas u 18:30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo