trebamo li brinuti? / Što će biti s gorivom u budućnosti? 'Želimo vjerovati da će biti bolje, ali vidjet ćemo...'

Razloga za nestašicu goriva u ovom trenutku nema, uvjereni su u Vladi nakon što je time zaprijetio jedan maloprodajni lanac

7.6.2022.
20:30
VOYO logo

Hoće li dizela i benzina biti u dovoljnim količinama? Vlasti uvjeravaju - građani ne trebaju brinuti. "Mi zaista vjerujemo da ne bi trebalo doći do poremećaja", tvrdi ministar Zdravko Marić.

Daljnje Vladine mjere, ali ni potencijalno oporezivanje ekstra profita u krizi nisu isključene. Sve mora biti na stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smirili smo tržište i možemo biti zadovoljni time, a tko može pogledati u kristalnu kuglu i predvidjeti što će se događati u tjednima ispred nas? Mi želimo vjerovati da će biti bolje, ali vidjet ćemo”, objašnjava Marić.

Image
Ekskluzivno za RTL /

Ministar Marić: Hoće li cijene goriva ići i do 20 kuna? 'Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Nitko ne zna'

Image
Ekskluzivno za RTL /

Ministar Marić: Hoće li cijene goriva ići i do 20 kuna? 'Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Nitko ne zna'

Upravo je intervencija države u marže uzbunila Petrol grupu, pa iako zaliha imaju dovoljno - danas objašnjavaju svoj strah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe… Također, bilo bi potrebno prilagođavati cijene tjedno, a ne svakih 14 dana", poručuju iz Petrola.

Oglasila se i INA: "INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s Mediteranskog tržišta te ne ovisi o ruskoj nafti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba razumijevanja za naftne kompanije koje ostvaruju ekstra profit baš i nema. Peđa Grbin tvrdi da je to pokušaj pritiska da Vlada od "rijetko dobre stvari koju je napravila - odustane."

Image
Foto: RTL Danas
Image
Foto: RTL Danas

Nabavna cijena čini nešto više od pola maloprodajne. Gotovo polovica odlazi državi koja je i posljednjom intervencijom snizila trošarine za 20 i 40 lipa, s uključenim naknadama za HAC, HC i HŽ. Marže su spuštene za 10 lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle od 13 kuna i 86 lipa, kolika je cijena Eurosupera još samo danas, oko šest kuna ide državi. Od sutra, zahvaljujući intervenciji, dizel će koštati 13 kuna i 8 lipa, a benzin 13 i pol.

Prostora za nižu trošarinu ima još, a problem EU direktive koja propisuje najmanje 330 eura na tisuću litara - može se riješiti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj iznos mora biti takav da zadovolji sve potrebe građanki i građana EU. To je nešto što se može napraviti. Pravila EU poznaju termin poremećaja na tržištu", objašnjava Grbin

A u SDP-u osim mjera za gorivo predložili su svoj paket - od povećanja neoporezivog dijela dohotka, preko uvođenja energetskog dodatka i za zaposlene, do pomoći gospodarstvenicima ugroženima ratom u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na potezu je Vlada.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo