Igra prijestolja / Što će biti sa Zagrebom nakon smrti Milana Bandića? RTL Dosje analizira šanse kandidata u igri prijestolja za čelnika metropole

Jedni se kandidati prepucavaju, drugi obilaze grad i sanjaju neki drugi - onaj u kojemu će se nakon 20 godina prvi put bez Milana Bandića održati lokalni izbori

7.3.2021.
21:30
VOYO logo

Od sjevera do juga, istoka i zapada grada - nakon 20 godina vladanja Milan Bandić imao je itekako dobro razrađenu mrežu unutar Zagreba. Kritičari glasno poručuju: upravo je zbog toga godinama i pobjeđivao.

Na liku i djelu zagrebačkog gradonačelnika brojni su kandidati gradili kampanje, a onda je njegova smrt resetirala izbornu borbu. 11 službenih kandidata prvi put u bitci za Zagreb na putu, naizgled, nemaju najtežu prepreku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjedan dana od iznenadne smrti prvog čovjeka Zagreba, građani i dalje pristižu oprostiti se od Milana Bandića.

"Žao mi je kaj je umro, on je za obrtnike puno napravio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi ga je, puno je radio, borio se za male ljude".

Otišao je prije nego što je po sedmi put okušao svoju sreću na izborima. Sam je za sebe govorio da nije slučajno što je šest puta biran; ipak je za Zagreb živio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Komentirao izbore /

Krešimir Macan za RTL Danas: 'Ne vidim novog Bandića, napeto će biti sve do kraja svibnja'

Image
Komentirao izbore /

Krešimir Macan za RTL Danas: 'Ne vidim novog Bandića, napeto će biti sve do kraja svibnja'

"Živio i umro. Ne poznajući radni dan, vrijeme tjednog ili godišnjeg odmora. Punih 20 godina", rekla je Jelena Pavičić Vukičević, v. d. gradonačelnice Zagreba.

A upravo to što je delao posljednjih 20 godina i na koji način jest ono na što je njegov politički suparnik najviše računao u predizbornoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što se nećemo sučeliti na skorim lokalnim izborima", rekao je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

"Reći ću vam da sam u sljedećim mjesecima očekivao jednu oštru političku borbu koja je danas naglo prekinuta", rekao je Davor Filipović, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Milana ni kampanja nije ista

Već prvoga dana bilo je jasno da bez Milana Bandića ni kampanja neće biti ista. Dok se Tomaševiću zamjera da bez lika i djela gradonačelnika program zapravo nema, danima se iščekivalo hoće li HDZ mijenjati strategiju i možda zamijeniti poprilično javnosti nepoznatog Davora Filipovića.

"Nema nikakve, ni trunke istine u tome da bi HDZ dovodio u pitanje kandidaturu Davora Filipovića", komentirao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za drugo najvažnije mjesto u državi, kako je sam Bandić govorio, nastavit će i njegova stranka. Iako se očekuje da ga zamijeni Jelena Pavičić Vukičević, njegova dugogodišnja zamjenica, jedna druga žena je u utrci već mjesecima.

"Ja sam u ozbiljnoj akciji, svaki dan sam na terenu, svaki dan obilazim. Svaki dan nudim rješenja za probleme koji su prisutni u gradu", dodala je Vesna Škare Ožbolt, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilazak terena mogao bi biti presudan za gotovo 150 tisuća Zagrepčana koji su u drugom krugu izbora 2017. glas dali Milanu Bandiću. Ali okupljanje gradonačelnikovih birača nije nešto što planira SDP-ov kandidat.

"To je političko lešinarenje. Pokušavanje ulagivanja biračima Milana Bandića na sve moguće bespoštene načine. Ja to tako neću raditi", rekao je Joško Klisović iz SDP-a, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko god pobijedio, za stol će morat sjesti i sa zagrebačkim kraljem otpada Petrom Pripuzom koji je s Bandićem dijelio i optužnicu. I dok se su prvih par dana nanovo slagali redovi protukandidata, mnogi su smatrali da se kampanja odvijala i na Mirogoju.

"Pamtit ću ga da je bio vrijedan čovjek , izuzetne radne energije, prerano je otišao", rekao je Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto popodne neslužbena potvrda da Škoro ulazi u utrku, tri dana kasnije i službena.

"Ističem kandidaturu za gradonačelnika grada Zagreba, glavnog grada naše hrvatske domovine", rekao je Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11 kandidata u utrci

Miroslav Škoro tako je postao 11. kandidat po redu. On bi mogao uzeti dio glasova na koje su računali HDZ-ov Davor Filipović, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i MOST-ov Zvonimir Troskot. Lijeva scena nudi SPD-ovog Joška Klisovića i trenutnog favorita Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo. Tu su i gradski vijećnik Renato Petek, arhitektica Marina Pavković, HNS-ov Željko Uhlir. Davor Nađi ispred Fokusa, Mirando Mrsić ispred Demokrata.

"Financije nisu u dobrom stanju, a dodatna zapošljavanja samo bi dodatno opteretilo probleme koje imamo u proračunu", rekao je Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer krenule su svakakve priče. O masovnim zapošljavanjima, javnom dugu, problemima Holdinga, javnoj nabavi. Kandidati samouvjereno nude rješenja.

"Konkretan prvi potez je da ću zaustaviti javnu nabavu Gornjogradske gimnazije koja iznosi preko 108 milijuna kn, a trebalo bi koštati 35 milijuna kuna", rekao je Most-ov kandidat Zvonimir Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nude grad po mjeri čovjeka, novu infrastrukturu, obnovu grada nakon potresa, sređivanje gradske blagajne. Kažu, cijeli sustav ne funkcionira.

"Toliko je problema da jednostavno ono što je najvažnije je promijeniti sustav upravljanja", izjavio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti mjerilo poznanstvo, kumstvo, stranačka iskaznica, nego znanje, sposobnost, kvaliteta projekta ili čovjeka. Nema kumskih ili drugih veza", rekao je Škoro.

A upravo na tim vezama s Bandićem kandidite grade kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On može pričati o bajkama jedino iz svog dvorca kojeg je sagradio novcima od advenstkih kućica i najskupljeg parkinga u Zagrebu, malo više sadržaja bi volio čuti, a malo manje pričanja bajki", izjavio je Filipović.

Jedni se prepucavaju, drugi obilaze grad i sanjaju neki drugi, bolji Zagreb. Zagreb u kojemu će se nakon 20 godina 16. svibnja prvi put bez Milana Bandića održati lokalni izbori. Igra prijestolja u punom je zamahu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo