želje i mogućnosti / Što će branitelji u ponedjeljak u Banskim dvorima tražiti od Vlade? Hoće li se dogovoriti?

Dok u Savskoj o sutrašnjim očekivanjima šute, izvjesno je da će pregovori biti napeti, a neki tvrde da je do dogovora već došlo

31.5.2015.
18:32
VOYO logo

Dan uoči dugoiščekivanog i napetostima izborenog sastanka s premijerom u šatoru u Savskoj vlada šutnja. Unatoč opuštenoj atmosferi, prosvjednici itekako razmišljaju o tome hoće li nakon više od 220 dana prosvjeda sutrašnji susret u Vladi donijeti preokret. Neki pak tvrde da se sve već zna. 

"Ja mislim da je to već dogovoreno i riješeno. Po meni, koliko imam informaciju, mislim da su se premijer Milanović i dečki konačno dogovorili. Hvala Bogu nakon ovih 200 i nešto dana", izjavio je Miodrag Demo, koordinator ureda za branitelje Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Savske 66 su tu informaciju demantirali. A odavno su poznati i njihovi osnovni zahtjevi. Od početka branitelji prosvjednici traže smjenu ministra Predraga Matića i njegovih dvoje suradnika, donošenje Ustavnog zakona koji bi zaštitio i objedinio sva njihova prava te jaču pravno-političku zaštitu dostojanstva Domovinskog rata.

A to im, smatra general Mladen Markač, ne treba osporiti ni unatoč zabrinjavajućim prizorima viđenim proteklih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba branitelje gledati u tom kontekstu. Treba ih gledati da oni pokušavaju ostvariti svoja prava. Hrvatska je sposobna za tih 400-tinjak invalida osigurati sva prava koja im zakonski pripadaju", rekao je Markač. 

Bivša predsjednica Vlade i nekadašnja ministrica branitelja Jadranka Kosor možda i najbolje poznaje situaciju u kojoj se Zoran Milanović nalazi. Ističe da se ministri ne smjenjuju pod političkim pritiskom, ali napominje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branitelji zaslužuju svakodnevni dijalog i razgovor, ali oni uvijek moraju razumjeti kakva je situacija u državi. Mislim da bi bilo jako važno da predsjednik Vlade koji je pozvao na sastanak, taj sastanak i vodi", rekla je. 

Pitanje je samo kuda će ih odvesti sastanak koji je premijer zakazao za sutra u 10 sati, u društvu ministra branitelja i obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo