rasulo oporbe / Što će SDP s Bernardićem? 'Pokazao je da ima devet života, upropaštava stranku kao nositeljicu oporbe'

Bivši i sadašnji članovi SDP-a ne žele komentirati aktualnu situaciju u stranci, a fokus oporbe je na europskim izborima

29.10.2018.
12:00
VOYO logo

Na subotnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a propao je još jedan pokušaj opoziva šefa stranke Davora Bernardića. Naime, na GO se na dnevni red pokušala uvrstiti točka o opozivu Bernardića. Od ukupno 87 članova Glavnog odbora, za odluku je glasalo 38 članova, a da bi "prošla" bila su potrebna 44 glasa.

U zahtjevu za opoziv tražilo se da stranku na godinu dana preuzme Zlatko Komadina, što je bio i prvotni plan, no kako neslužbeno doznajemo, na sjednici je bilo desetak članova iz Rijeke koji su trebali lobirati za Komadinu. Oni su, navodno, glasali protiv uvrštavanja zahtjeva za opoziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za SDP bi bilo najbolje da budu socijademokrati'

"Bernardić je pokazao da ima devet života, ne da ga se ubiti u političkom smislu. On upropaštava stranku, ne toliko u smislu postotka jer ona ne može pasti ispod 15-ak posto, odnosno 20 posto realno na izborima kada se oduzmu ovi koji neće izaći, jer ima svoje biračko tijelo koje se boji svih alternativnih opcija. 

On upropaštava stranku kao nositeljicu oporbe i to je po mom sudu njegov najveći grijeh. Oni nisu proizveli nikakvu ideju godinama", kazao je za Vijesti.hr politički analitičar Žarko Puhovski te istaknuo kako bi za stranku bilo najbolje da budu socijaldemokrati u pravom smislu te riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši i sadašnji članovi SDP-a koje smo kontaktirali nisu željeli komentirati aktualnu situaciju u stranci, jer, kako kažu, nemaju što pametno reći nakon svega.

Gordan Maras danas je novinarima poručio je da oni koji pričaju o tome da se unutarstranački problemi moraju rješavati unutar stranke, ne dozvoljavaju da se takve stvari rješavaju unutar stranke. Pritom je mislio na šefa SDP-a Davora Bernardića koji nije dopustio da se na Glavnom odboru SDP-a glasa o njegovoj sudbini u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da SDP-ovci ostanu u stranci i bore se za SDP. Nelogično mi je da oni koji očekuju raspravu o strani u stranci tu raspravu onemogućuju. Ukoliko se želi rasprava u stranci, onda treba svaku točku dnevnog reda staviti na raspravu, nemoguće je raspravljati o stranci u strani ako ne daš da se raspravlja u stranci", kaže Maras.

Spas u vidu Orešković?

SDP se umjesto rješavanja unutarnjih stranačkih problema okrenuo pripremama za izbore za Europski parlament, što pokazuju i današnji medijski napisi. Naime, Bernardić je Daliji Orešković ponudio mjesto na europskim izborima, no njen odgovor još uvijek nije dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ona pristane na taj prijedog to pokazuje modernu tvrdnju da je samoubojstvo ljudsko pravo, u političkom smislu naravno. Mislim da toliko veliku grešku ne može napraviti", smatra Puhovski. 

"Sada ih je i Beljak ostavio, njima se može dogoditi da dobe 1 ili 2 mjesta samo za Europski parlament. Njima se promjene moraju dugoročno događati, a to znači da im treba godinu dana rada na unutranjem stranačkom postavljanju, ne toliko presonalnom koliko programskom", zaključuje Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na potezu je Predsjedništvo'

Dva dana nakon neuspjelog pokušaja rušenja predsjednika SDP-a, stranački potpredsjednik kao da se trebao posebno pripremiti za pitanja o tome, a onda je kratko kazao kako je na potezu Predsjedništvo. Problem je samo u tome što njega saziva - predsjednik. 

"Logično je zašto ga nije sazvao u tijeku sjednice, pa neće ga ni sad sazvati, kad zna da ćete ga tamo smijeniti. No ne može se Predsjedništvo dovijeka ne sazvati", poručio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer na subotnjem Glavnom odboru, za uvrštenje točke o smjeni Davora Bernardića nije bilo dovoljno ruku, navodno, upravo zbog Komadinina - goranskog odjela SDP-a. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo