rade punom parom / Što i koliko rade službenici ministarstava dok još nije formirana vlada?

Iako dio politički postavljenog kadra odlazi sa starom garniturom, velik dio zaposlenika ostaje i nakon dolaska novih ministara i ministrica. Provjerili smo što i koliko rade dok čekaju nove šefove

13.1.2016.
18:48
VOYO logo

Iako hodnici ministarstva turizma izgledaju prazno, iza vrata službenici i dalje marljivo rade, uvjerava nas njihov dosadašnji šef i poručuje kako nitko nije na godišnjem odmoru. 

"Kolege rade i radimo ove redovite operativne poslove, pogotovo vodimo računa o tome da promidžba Hrvatske teče redovito", pojašnjava tehnički ministar turizma Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teče li sve redovito i drugdje, pitali smo i ostalih 19 ministarstava, odgovor gotovo jedinstven. U Ministarstvu financija se radi uobičajeno i sve je spremno za primopredaju vlasti. Službenici Ministarstva uprave kontinuirano obavljaju svoje poslove i rješavaju zahtjeve i upite stranaka. 

Sve službe Ministarstva zaštite okoliša i prirode normalno funkcioniraju i svi djelatnici kontinuirano izvršavaju svoje radne obaveze, jednako kao i u prethodnom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sindikalisti uvjeravaju – nitko ne ljenčari.

"Jednostavno, nema razloga da se i dalje ne radi istim intenzitetom kao i dosad", tvrdi Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar pojašnjava da za službenike nema razlike. 

"Službenici rade svoj posao koji je tekući i oni ne znaju da li je ministar ili predsjednik Vlade došao na posao. Oni bi mogli raditi svoj posao i pet godina da vlade nema. Oni bi mogli raditi, Vlada samo mijenja smjer", izjavio je bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj smjer nove vlade bi mogao voditi do djelomične rošade.

"Oni će vjerojatno ostati i raditi na istom mjestu i u istoj stolici, ali će se njihovo tijelo i radno mjesto zvati drugačije", naglasio je Siniša Kuhar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Zakon o primopredaji vlasti predviđa situaciju u kojoj se nova vlada formira odmah sljedeći dan nakon konstituiranja Sabora, dosad nije bilo slučaja u kojima su službenici raspisivali javne natječaje, no prema zakonu mogu i to.

Ali pregledom svih 20 web stranica ministarstava, lako je uočljivo da, iako ima puno natječaja za javnu službu raspisanih u prosincu, nijedan nije raspisan poslije prve sjednice Sabora 28. prosinca - do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo