27. OBLJETNICA / Što je bio 'Bljesak'? U manje od 32 sata oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije

Poginuo je 51 hrvatski branitelj, među njima i legendarni pilot Rudolf Perešin. Još su 162 branitelja ranjena

1.5.2022.
18:42
VOYO logo

U manje od 32 sata oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije. Operacija Bljesak je počela prvog svibnja 1995. u pet sati i 21 minutu. Oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca krenulo je akciju iz tri smjera - istoka, sjevera i zapada - na bojišnici dugoj 80 kilometara.

Prva, treća i peta brigada uz pomoć specijalne policije, ukupno 32 postrojbe, već su prvog dana ušle u Jasenovac i stigle nadomak Okučana, a srpski vojnici bježali su u Bosnu i Hercegovinu preko mosta kod Stare Gradiške, 2. svibnja operacija je uspješno okončana.

Poginuo je 51 hrvatski branitelj, među njima i legendarni pilot Rudolf Perešin. Još su 162 branitelja ranjena, dok su srpski gubici procijenjeni na oko 400 poginulih te više od tisuću ranjenih i 1500 zarobljenih. Srbi su za odmazdu raketirali Zagreb, pri čemu je poginulo sedmero civila.

Image
godišnjica u Okučanima /

Hladan susret u Okučanima. Milanović: 'Bljesak je velika pobjeda'. Plenković: 'Važno je da svi znaju'

Image
godišnjica u Okučanima /

Hladan susret u Okučanima. Milanović: 'Bljesak je velika pobjeda'. Plenković: 'Važno je da svi znaju'

Četvrtog dana operacije, 4. svibnja bezuvjetna predaja srpskih snaga kod Pakraca označila je njihov konačni poraz u Zapadnoj Slavoniji. Akcije su se prisjetili i ratni veterani koji su u njoj sudjelovali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta akcija pripremana je u velikoj tajnosti. Čak ni mi nismo znali sigurno hoćemo li krenuti. Naša pozicija je bila da dostignemo kanal Sloboštinu do 18 sati, međutim mi smo toliko brzo došli do te pozicije da smo mogli prvi dan ući u Okučane", rekao je Željko Pavlic, sudionik vojno-redarstvene (VRO) operacije Bljesak.

"Radili smo svoj posao, u današnje vrijeme uspomene su mi, ne znam nekako se naježim. Daju mi dalje poticaj za život", rekao je Zdravko Cindrić, sudionik VRO Bljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećaj je puno bolji jer smo svi puno mlađi. Je li bilo emocija? I danas ima emocija i sjećanja koja nikad ne ishlape"; rekao je Ivan Jadi, sudionik VRO-a Bljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo