slučaj orašje / Što je dogovoreno na sastanku ministra i ratnih zapovjednika: situaciju za RTL rasvjetljavaju najviše pozicionirani generali i političari

Dok uhićeni pripadnici HVO-a koje se tereti za ratne zločine čekaju odluku o žalbi na pritvor, u Hrvatskoj traju sastanci

6.11.2016.
18:44
VOYO logo
Image
radni sastanak /

Medved s braniteljima HV-a i HVO-a: 'Vlada RH će pronaći najbolji model kako podržati Hrvate u BiH'

Image
radni sastanak /

Medved s braniteljima HV-a i HVO-a: 'Vlada RH će pronaći najbolji model kako podržati Hrvate u BiH'

Na osamljenom imanju izvan Slavonskog Broda zatvoren za javnost sastanak ministra branitelja s udrugama i ratnim zapovjednicima s područja Posavine trajao je skoro četiri sata.

"Mi šaljemo poruku ohrabrenja hrvatskim braniteljima i nitko nas neće zastrašiti, pronaći ćemo pravni model zaštite hrvatskih branitelja, bez obzira da li se nalazili u RH ili BiH", izjavio je ministar branitelja Tomo Medved

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru Plenkoviću prenio je zaključke. Uhićenim pripadnicima HVO-a na raspolaganje Vlada stavlja svu pravnu, materijalnu i financijsku pomoć. Ratni zapovjednici su sastankom zadovoljni. 

"Mi smo suglasni da se izvršioci ratnih zločina gone, ali sad širiti to na nekakvu zapovjednu odgovornost, to je za nas neprihvatljivo", poručio je Tomislav Božić, ratni zapovjednik 102. brigade HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je uhićenje velikog djela vojnog i policijskog zapovjedništva unijelo strah  ministra su upozorili predstavnici lokalnih vlasti i istovremno zahvalili zbog dolaska.

"Naravno da je ovo veliko ohrabrenje za naše branitelje koji jesu nažalost i uplašeni i jesu zastrašeni i ne zna se tko je sutra na redu", kaže Joso Marković, predsjednik Skupštine županije Posavske BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, govori se o brojci od 300 novih uhićenja, za što službeno nema potvrde. Tadašnji zapovjednik slavonskog bojišta, general Petar Stipetić nije želio dati izjavu. Ali poručuje da mu nije jasna panika i da istrage o eventualnim ratnim zločinima treba provesti. No da Đuro Matuzović nije imao zapovjednu odgovornost, što sugerira njegov odjvetnik - opovrgava. I poručuje da bi stvar trebalo razjasniti ministarstvo obrane. 

Ni zapovjednik operativne grupe za Posavinu Vinko Štefanek danas nije želio istupati, no sinoć je za N1 objasnio je da je sve postupke HVO na područja Orašja zapovjedio on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događalo na terenu dobro je znao predsjednik HVO-a Bosanske Posavine, tadašnji gradonačelnik Dervente Vinko Begić.

"Ja sam formirao savjetodavno tijelo pri operativnoj grupi da bih imao informacije što se događalo na terenu. Mi kao politička grupa, izvršna vlast nikad se nismo petljali u operativnu grupu da bi govorili treba topove postaviti vamo, haubice tamo", kaže Begić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali je, tvrdi, nadgledao stanje. "Nisam ni jednog trena imao informacije da se ovakvo nešto moglo događati kako oni to optužuju", dodao je. 

Obitelji će sutra uhićene posjetiti, sudsko vijeće odlučiti o žalbi na pritvor. A ako i dalje budu zadržani vijeće branitelja najavilo je blokadu prometnica prema Republici Srpskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo