nezamisliva tuga / Što je izazvalo smrt dječaka od samo 10 godina? 'Potreseni smo... Uz sve poduzete mjere, došlo je do neželjenog ishoda'

U Kliniku za dječje bolesti desetogodšnjak iz Zagreba zaprimljen je u četvrtak, 21 siječnja u ranim poslijepodnevnim satima

24.1.2021.
18:33
VOYO logo

Tužna vijest stigla je jutros iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Od posljedica Covida 19 preminuo je dječak star samo deset godina, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. 

U Kliniku za dječje bolesti desetogodšnjak iz Zagreba zaprimljen je u četvrtak, 21 siječnja u ranim poslijepodnevnim satima. Nekoliko dana imao je povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i bol u trbuhu. Da nešto nije u redu roditelji su primijetili još prošle subote. Liječnici su odmah pomislili kako je riječ o Covidu.  No, test star manje od 72 sata pokazivao je da je dijete negativno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'odluka sljedeći tjedan' /

Beroš: 'Smrt dječaka je najtužnija vijest od početka pandemije. Epidemiološka situacija je dobra i dozvoljava nam određenu relaksaciju'

Image
'odluka sljedeći tjedan' /

Beroš: 'Smrt dječaka je najtužnija vijest od početka pandemije. Epidemiološka situacija je dobra i dozvoljava nam određenu relaksaciju'

"Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu pacijent je prvotno zaprimljen na odjel dječje kirurgije. Pristupilo se odmah dijagnostičkoj i laboratorijskoj obradi no međutim laboratorijski nalazi ukazali su na promijenjene nalaze više organskih sustava. Dakle, i bubrega i jetre uz znakove sepse. Zbog tih okolnosti pacijent je premješten odmah u jedinicu intenzivnog liječenja", rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Krenulo se s pripremama za operaciju no nesretnom djetetu je stalo srce. Reanimiran je i operacija je dovršena. U isto vrijeme stiže nalaz na Covid koji je napravljen u Klaićevoj. Dječak je pozitivan na Covid 19. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po izvršenom operativnom zahvatu, u ranom post operacijskom tijeku, on je i nadalje bio ovisan o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori."

Idućeg dana prebačen je na liječenje u bolnicu Fran Mihaljević. No, jutros su od tamo stigle loše vijesti. Prema prvim informacijama dijete je preminulo od multisistemnog inflamatornog sindroma. Laički rečeno, to je sindrom koji se može javiti nakon virusnih bolesti. Zahvaća sve organe jako, ali jedan najjače. Kod preminulog djeteta to je bio trbuh. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost to je jedna od najtužnijih vijesti od početka ove globalne pandemije. Jutros sam saznao za tu vijest i ovom prilikom izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanje o tijeku liječenja i iz Klinike za dječje bolesti i iz Klinike za infektivne bolesti", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Ravnatelj Roić upoznao je i pregledao dječaka, stoga mu ova situacija još teže pala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno smo potreseni. Radi se o maloljetnom djetetu i samim tim, ali i izuzetno brzim razvojem bolesti uz sve napore, uz sve poduzete mjere liječenja, terapije, potpore i u jednoj i u drugoj ustanovi nažalost je došlo do neželjenog ishoda", kaže Roić.

U ovom trenutku četvero djece s dijagnozom multisistemnog inflamatornog sindroma hospitalizirano je u klinici Fran Mihaljević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo