NOVI SAZIV EUROPSKOG PARLAMENTA / Što je obilježilo izbore u Europi? Najveća izlaznost, pad pučana i socijalista, rast desnice...

Ekstremna desnica nije trijumfirala samo u Francuskoj, nego i Italji, a pučani i socijalisti prvi put u četiri desetljeća nemaju dovoljno ruku za formiranje većine

28.5.2019.
9:20
VOYO logo

Iste probleme kao Andrej Plenković ima i njegov prijatelj Manfred Webber jer su pučani u cijeloj Europi ostvarili manje nego što su mislili, kao i socijalisti, pa prvi put u 40 godina ni jedni ni drugi nemaju većinu.

U parlament su zato ušli katalonski separatisti, jedan predstavnik gusara, ali i Silvio Berlusconi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlaznost kakve nije bilo u gotovo 20 godina, a pučani i socijalisti prvi put u četiri desetljeća nemaju dovoljno ruku za formiranje većine.

"Kao Europska pučka stranka, mi se zalažemo za stabilnost. To znači da odbijamo suradnju s desnim i lijevim ekstremistima koji odbacuju Europu, koji ne podržavaju projekt Europskog parlamenta", izjavio je kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Webber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja politička obitelj izgubila je mandate. Izgubili smo mandate i to znači da moramo biti ponizni i jasni oko toga što će biti naš program", kazao je kandidat za predsjednika Europske komisije Frans Timmermans.

Stranka koja se zalaže za borbu protiv terorizma i ilegalne migracije, krajnje desna stranka Marine Le Pen osvojila je najviše glasova u cijeloj Francuskoj, ali i u francuskim zatvorima. Iako minimalno, porazila je centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On, što se mene tiče, nema drugog izbora nego raspustiti Narodnu skupštinu i omogućiti demokratskiji sustav glasanja koji će bolje predstavljati političko mišljenje većine u ovoj zemlji", izjavila je predsjednica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen.

"Nisam sretan zbog pobjede Nacionalnog okupljanja. Zeleni su prošli dobro i to je odlično", rekao je Gilles Martinetti iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremna desnica nije trijumfirala samo u Francuskoj, nego i Italji. Matteo Salvini s krunicom u rukama poslao je porukau da se Europa mijenja.

"Liga je prva stranka u Italiji, Marine Le Pen je prva stranka u Francuskoj, Nigel Farage je prvi u Velikoj Britaniji, Viktor Orbán je prvi u Mađarskoj, Jaroslaw Kaczyński je prvi u Poljskoj. To znači da postoji želja za budućnost", rekao je talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati Europski parlament?

Pučani su osvojili 180 mandata, a socijalisti 146. Treća snaga je savez liberala i demokrata za Europu sa 109 mandata, a iznenađenje su zeleni sa 69.

Borba za glasove je završena, sada počinje borba za pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo