zakon pao u zaborav / Što je s hrvatskim Zakonom o pobačaju? 'Žensko zdravlje nije političko pitanje'

Ignorira se odluka Ustavnog suda koji je naredio da se donese novi zakon koji će propisati edukativne i preventivne mjere te savjetovanje prije pobačaja

4.5.2022.
21:10
VOYO logo

I dok je Amerika na ulicama nakon što je procurio dokument da će Vrhovni sud ukinuti presudu po kojoj je legaliziran pobačaj. Pitali smo se što je hrvatskim Zakonom o pobačaju.

Više ga nitko ne spominje iako je odavno prošao rok za njegovo donošenje. Ustavni sud je rekao da nam je potreban novi jer je dosadašnji star više od 40 godina. Tu odluku vladajući sustavno ignoriraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarske upite već godinama odgovaraju gotovo istim rečenicama.

Njime bi pravo na pobačaj ostalo, a ovlaštene klinike bi ga morale osigurati. 2017. Ustavni sud je rekao imate dvije godine. Prošlo je pet, a novi Zakon o pobačaju pao je u zaborav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iznimno je važno da taj zakon ponovno dođe u Sabor i da se ponovno počne o njemu pričati zbog toga što su žene bitne našem društvu i time da mi ignoriramo da postoji abortus samo štetimo ženskom zdravlju“, kazala je Daniela Drandić, predsjednica udruge Roda.

Image
u cijeloj zemlji /

FOTO Amerikanci izašli na ulice nakon vijesti o mogućem poništenju presude kojom je legaliziran pobačaj

Image
u cijeloj zemlji /

FOTO Amerikanci izašli na ulice nakon vijesti o mogućem poništenju presude kojom je legaliziran pobačaj

Ignorira se odluka Ustavnog suda koji je naredio da se donese novi zakon koji će propisati edukativne i preventivne mjere te savjetovanje prije pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi moramo poštivati odluke Ustavnog suda i trebamo imati ozbiljno usklađeno zakonodavstvo tako da sam ja uvijek za to da se donese novi zakon o pobačaju. Međutim, budimo realni HDZ nema hrabrosti za to, jer ni sam nije siguran kakav stav će zauzeti“, izjavila je Marija Selak Raspudić (NEZ.), saborska zastupnica.

To je i dalje tabu tema. O novom zakonu nisu htjeli govoriti ni u Liječničkoj komori, ni ministar Beroš, a iz njegova ministarstva smo dobili odgovor gotovo jednak onome koji su u medije pustili i lani kada su rekli da su "u tijeku aktivnosti u vezi s pripremom Zakona i da je tema zahtjevna…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da provodi aktivnosti vezane uz pripremu izrade novog zakonskog prijedloga i iznalaženje suvremenih zakonskih rješenja za ovo kompleksno područje.

Povjerenstvo koje je radilo na novom zakonu imalo je deset članova, predvodio ih je ravnatelj Rebra Ante Čorušić, a sudjelovali su i liječnici iz iste bolnice. Ni oni ne odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iznimno je važno da žensko zdravlje prestane biti političko pitanje“, poručila je Daniela Drandić.

Zadaća Povjerenstva bila je utvrditi zakonske okvire ostalih zemlja. A jedno od ključnih pitanja bilo je treba li rok za pobačaj biti deset ili 12 tjedana. Nikakav rok i nikakav pobačaj, kaže Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi se zalažemo za znanost, to je zaštita života od začeća i da djetetu srce kuca od 18. dana. Prema tome mi očekujemo da će zakonodavac promijeniti ovaj stari komunistički zakon iz 78. pretvoriti u moderni koji će prihvatiti činjenicu da dijete treba štiti od njegovog začeća“, rekla je Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

S Ustavnog suda za RTL kažu:
„To u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi Zakon“, poručio je Ustavni sud o Zakonu o pobačaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to sigurno neće biti tako skoro, pa bi ova tema mogla dočekati i iduću Vladu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo