opravdanje ne drži vodu / Što je s robnim zalihama? Još jedna sramota izašla na vidjelo?! Stranci unesrećenima poslali tisuću šatora, država nijedan

Image
Foto: Andrej Kitak

Niti jedan šator, grijalica ni vreća za spavanje nisu stigli iz robnih zaliha, iako bi u skladištima trebalo biti zaliha za mjesec dana

4.1.2021.
9:21
Andrej Kitak
VOYO logo

Iz cijele Europe na potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji stalno pristiže pomoć u opremi i hrani za ugroženo stanovništvo, pa je tako dosad stiglo ili će stići ovih dana ukupno 217 stambenih kontejnera, 1003 šatora, 5570 kreveta, 3685 vreća za spavanje, 501 grijalica i mnoga druga oprema poput rasvjetnih tijela, dok, primjerice, Južna Koreja šalje 10.000 testova na covid-19, piše Jutarnji list.

Istodobno, iz hrvatskih robnih zaliha na pogođena područja stigao je tek 21 stambeni kontejner, 517 kreveta, 45 agregata, tona mesnih narezaka i samo 2000 suhih obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rtl dosje /

Pobjeda ljudskosti! Potres i nevolja probudili ono najbolje u ljudima: Ostavili sve i krenuli u pomoć stradalima!

Image
rtl dosje /

Pobjeda ljudskosti! Potres i nevolja probudili ono najbolje u ljudima: Ostavili sve i krenuli u pomoć stradalima!

Niti jedan šator, grijalica ni vreća za spavanje nisu stigli iz robnih zaliha, iako bi u skladištima trebalo biti zaliha za mjesec dana za kompletno stanovništvo Hrvatske. Hrvatskoj je, dakle, nesebično pomogla cijela Europa, donacije stižu od građana, privatnih tvrtki, dijaspore, volonteri su se sami organizirali i otišli na teren, na pogođenim područjima su vojska, policija, vatrogasci, zdravstveni djelatnici, navijači, Civilna zaštita, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja, Caritas, a pomoć iz robnih zaliha nije stizala.

Iz Ministarstva se pravdaju kako je 277 kontejnera već u uporabi; 201 za potrebe liječenja covida-19, a u 76 kontejnera stanuju Zagrepčani stradali u potresu te da su 22. prosinca pokrenuli novu nabavu za još 41 kontejner. No postavlja se pitanje kako to da zalihe nisu obnovljene kad su već svi kontejneri u uporabi, a ako i možemo shvatiti da je gotovo 300 kontejnera već u uporabi, kako to da nijedna vreća za spavanje, šator ni grijalica nisu stigli iz robnih zaliha, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo