RTL DOSJE / Što jedemo? Jaja sa salmonelom, voće s pesticidima... Kontrole su strože nego ikada, evo zašto

S polica se povlači uvezeno voće. S polica se povlače jaja poznatog proizvođača. S polica se povlači ovo i ono.. Ovakvih je obavijesti u posljednje vrijeme sve više, pa se čini da je hrana sve manje sigurna

2.10.2022.
20:30
VOYO logo

"Lukač nije jaje, nije kokoš. To je moj otac, moja mama, moje sestre i ja. Loše", ispričala je kroz suze Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja. I 150 tisuća kokoši koje će Lukačevi morati ubiti.

"Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika. Svi proživljavaju ovo"; kazao je Marijan Lukač, vlasnik tvrtke za proizvodnju i prodaju jaja .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi najveći proizvođač jaja u Hrvatskoj, s proizvodnjom od oko pet milijuna komada na mjesec, pao je na testu salmonele. Uzorke je potvrdio Veterinarski institut, a inspekcija naložila povlačenje jaja i ubijanje cijelog jata od 150 tisuća kokoši.

"Nije riječ o usmrćivanju kokoši, postoji više opcija 0,38 postoji opcija da se te kokoši upute na klanje. To je najmanje ekonomski isplativa opcija", kazao je Tomislav Kiš, načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nego govore o tome da će kokoši, za koje se sumnja da su zaražene salmonelom, završiti u hrenovkama i paštetama, a takva jaja potencijalno u tjesteninama.

Image
I ZBOG OPREZA /

Zbog salmonele povlače se jaja još jednog proizvođača! Provjerite jeste li ih kupili

Image
I ZBOG OPREZA /

Zbog salmonele povlače se jaja još jednog proizvođača! Provjerite jeste li ih kupili

"S obzirom na politiku ne bacanja hrane - to je naša opcija jer to meso može ići u preradu. Sve termički obrađeno može u preradu i tako se to radi i u Europi i kod nas", tvrdi Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukači tvrde - kokoši su tri puta cijepljene. Sumnjaju da im salmonelu podmeće konkurencija.

"I da se nigdje nitko u cijeloj Hrvatskoj nije požalio na salmonelu? Na neki proljev, na neke simptome. Međutim, nalaz je pokazao tako. Otprilike da papir trpi sve", rekao je Lukač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sve do četvrtka nije spomenuo da je još 15. rujna sam nosio svoja jaja na analizu u jedan čakovački laboratorij. I već tada su uzorci bili pozitivni na salmonelu. I Veterinarski institut potvrdio je to s 900 pozitivnih uzoraka. Otkrila je to RTL-ova Sanja Čatipović s kojom Lukač taj dan nije htio razgovarati.

"Moj otac, čovjek je budan od pet ujutro do ponoći. Vrši utovare, istovare. On je svoj život posvetio ovome", tvrdi Magi Lukač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I 2019. su Lukači imali sličnu situaciju. Salmonelu zbog koje su usmrtiti 100 tisuća kokoši. A trošak zbrinjavanja, od oko 4 milijuna kuna, platila je država.

Taman kad smo provarili salmonelu u jajima, dočekali su nas pesticidi u voću i povrću. Prema izvješću Europske mreže protiv pesticida čak trećina europskog voća tretirana je opasnim kemikalijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ona kategorija pesticida koje je Europska unija tijekom procesa procjene rizika identificirala kao one tvari koje predstavljaju veću opasnost za ljudsko zdravlje", objašnjava Natalija Svrtan iz Europske mreže protiv pesticida.

Organizacija PAN Europe došla je do rezultata da je tim kemikalijama tretirano čak 50 do 70 posto jabuka iz Nizozemske, Grčke, Portugala. 70 posto krušaka iz Belgije, Nizozemske, Portugala. Polovina šljiva iz Mađarske i Grčke, 60 posto malina iz Norveške i polovina grožđa iz Grčke i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se poštuje ona karenca, odnosno vrijeme koje treba proći od upotrebe pesticida do konzumacije tada štetni učinak na zdravlje ne bi trebalo bit. Ako dugi niz godina unašamo ostatke pesticida, onda oni mogu štetno djelovati na način da štete našem endokrinom sustavu, ili da uzrokuje imunološke bolesti ili možda čak i karcinom", pojasnila je Gordana Jurak, voditeljica Referentnog laboratorija za pesticide NZJZ-a dr. Andrija Štampar.

"Dodatnim periodičnim istraživanjima, validacijom pesticida, aktivnih tvari će reći Europska komisija, i znanost i EFSA će reći da li su ti pesticidi opasni", kazao je Ivica Delić, načelnik Sektora fitosanitarne politike u Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada perite dobro voće i povrće. To je jedino na što možete utjecati. A institucije bi trebale odraditi svoj posao i sumnjivu hranu odmah povući.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo