(NI)MALO OPTIMIZMA / Što Kinezi zapravo hoće od brodogradilišta koje slavi imendan i ide u stečaj?

Dan uoči ročišta o stečaju Uljanika nikad veća neizvjesnost

2.5.2019.
19:21
VOYO logo

Dogovor s Kinezima još nije postignut, a jedino je taj potencijalni strateški partner slamka za koju bi se radnici mogli uhvatiti ako sudac svoju odluku još jednom odgodi. Trećemajci se nadaju pozitivnom završetku. Slučajno ili ne, presuda za Uljanik grupu, a time i za Treći maj bit će donesena 3. maja odnosno svibnja.

Priča s Kinezima među radnike je donijela malo optimizma. A teško ga je imati kada nemaju što jesti. Od Vlade traže hitnu odluku o isplati plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Kinezi kažu da brodograđevnu djelatnost treba proširiti - na to su spremni.

''Baš su Kinezi i imali mogućnost vidjeti da samo određene poslove već sitnije za izradu nekih zavarenih konstrukcija, već smo ugovorili, gospodin Kučan je to ugovorio, radimo nešto za Vulkan tu iz Rijeke, vrše se savijanja određenih elemenata za njihov asortiman, vjerujem da će postojati interes i da će se dati ponuda'', kaže predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Juraj Šoljić.

''Sve što će održati brodogradnju i nešto slično brodogradnji je hvale vrijedno, pričekajmo da ljudi dođu sa svojom ponudom pa ćemo vidjeti'', poručuje ministar mora i prometa Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ministar financija Zdravko Marić oprezan je u izjavama: ''Ja dok ne čujem od njih neku povratnu informaciju ne bih stvarao očekivanja bilo kakve vrste''.

Na prekjučerašnjem sastanku u 3. maju sjedio je i Šoljić. Prezentirani su svi projekti rađeni u posljednjih sedam godina: ''Oni su u cirka dva i pol sata obišli brodogradilište. Sve ih je zanimalo, od strojeva, do projektnog ureda, do kapaciteta predmontaže, obrade crne metalurgije, opremnog bazena. Sve im je predočeno''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito je ono što su vidjeli impesionirali Kineze, jer, kako tvrdi ministar gospodarstva Darko Horvat, Treći maj im je najzanimljiviji.

Pulski radnici se boje da će ako odluka Kineza i bude pozitivna stići prekasno. Od države su se, poručuju, naslušali već previše priča, kao što kaže član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić: ''I danas imamo izjave o diverzifikaciji i kako država neće više, pokušavam parafrazirati, financirati brodogradnju kao što je bilo do sada, a napomenut ću da Uljanik od svog tog financiranja, od tih famoznih 35 milijardi dobio tri milijarde kuna, u 28 godina''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra treba biti donijeta odluka o stečaju Uljanik grupe, a s Uljanikom bi u stečaj mogao i  3. maj koji baš sutra slavi imendan - u očekivanju spasa iz Pekinga.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo