Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
12 takvih ratnih aviona

Što kupujemo za milijardu eura? Radari ih teško love, pa je često nevidljiv, krstari nadzvučno, ubija na 1000...

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, Hrvatska Francuskoj plaća 999 milijuna eura. Na dio opreme mora se platiti i PDV

RTL Danas/ 25.11.2021. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnoge tajne svog aviona Francuzi ne otkrivaju, ali ono što je sigurno, Dassault Rafale F3-R je najnovija, unaprijeđena verzija francuskog višenamjenskog borbenog aviona.

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, Hrvatska Francuskoj plaća 999 milijuna eura. Na dio opreme mora se platiti i PDV. Uz avione, kupili smo i naoružanje, infrastrukturu i obuku pilota. Država će to plaćati u ratama do 2026.

Osam aviona stiže do kraja 2024., baš kad istječe rok upotrebe MIG-ovima, koji su stari četrdesetak godina. Godinu poslije, u Hrvatsku dolaze i preostala četiri aviona. 

Najstarijem Rafalu je 10 godina, a ratnom zrakoplovstvu služit će idućih 30 do 40. Maksimalna brzina im je oko 2200 kilometara na sat, s tim da Francuz, za razliku od MIG-a, može čak i krstariti nadzvučnom brzinom od oko 1700 kilometara na sat. To je jedna od njegovih prednosti, druga je velika nosivost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovaj avion s gorivom ima oko 15 tona, ali može ponijeti još devet i pol tona naoružanja i dodatnog goriva. Radari ga teško hvataju, pa je često nevidljiv. Najubojitije oružje Rafala je raketa Meteor, koja može gađati ciljeve udaljene i više od 100 kilometara. 

Uz naravno Francusku, Rafale koriste i Egipat, Katar, Indija i Grčka. 

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

Avion je dokazan i u ratnim uvjetima, korišten je u Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji. Za Hrvatsku ovo je najveća vojna investicija od neovisnosti i ulaganje u sigurnost. 

RTL Danas/ 25.11.2021. u 21:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
uklanjaju se kante

U centru Zagreba smeće će se iznositi od 20 - 22 sata ili ide kazna: 'Ako vas nema doma, pitajte susjeda'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba