kukuriku koalicija / Što ministri iz Milanovićeve Vlade danas kažu o njemu? Rijetki ga brane, a većina kritizira

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Milanović je osim funkcije predsjednika, obnašao i onu premijera, a što danas o njemu kažu bivši kolege?

5.5.2022.
7:45
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prilikom gostovanja u RTL Direktu nekadašnja ministrica vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića, Vesna Pusić prokomentirala je tom prilikom stavove hrvatskog predsjednika o ulasku Švedske i Finske u NATO pa sve usporedila s kuhanjem žaba.

"To je kao kuhanje žabe u vodi. Stavite je u mlaku vodu pa se onda grije, sve jače i jače dok nije kuhana. Na početku je to bilo u okvirima koji nisu bili tako ekstravagantni i čudni. U nekim stvarima Milanović ima ne dobar način, ali sadržajno prepoznajete nešto što ima smisla. Zadnje je izvan mogućnosti da se razumije i izvan pameti", izjavila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misle nekadašnje ministrice?

Jutarnji list je razgovarao s ostalim nekadašnjim članovima Milanovićeve Kukuriku koalicije. Jednako kritična kao i Vesna Pusić, bila je Anka Mrak Taritaš, bivša članica HNS-a i nekadašnja ministrica graditeljstva.

''Glasala sam za njega, ali moram priznati da ovi zadnji stavovi nisu meni niti stranci prihvatljivi. Razumijem da nekada dečki trebaju bildati mišiće, ali to treba raditi u teretani, a ne preko leđa Republike Hrvatske niti Hrvata u BiH. Neprihvatljivo mi je da postanemo zemlja koja ucjenjuje, kao neko zločesto dijete, zemlja koja zatvara vrata nekima. Treba biti odgovoran, razuman i savjestan, a kod predsjednika Milanovića to ne vidim u zadnjim izjavama'', rekla je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako nije loše da otvara neke teme, poput pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda, kako je brzo reagira i spretan, ali mogao je te svoje karakteristike okrenuti u korist Hrvatske.

''A sve što u zadnje vrijeme radi jest na štetu Hrvatske i Hrvata u BiH. HDZ već 20 godina vodi krivu politiku prema BiH i danas radi sve da se na vlasti zadrži HDZ BiH. Očekivala bih da Milanović kaže da je to kriva politika, no on se ponaša poput zločestog, prgavog djeteta. To nije dobro za javni prostor niti je u interesu zemlje'', komentirala je Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša u Milanovićevoj vladi, rekla je kako Izborni zakon u BiH i ulazak Švedske i Finske nema jedno s drugim nikakve veze, kako nije zagovornica NATO-a, ali da treba zagovarati interese Hrvata u BiH.

''Ali, ovo nije dobar način. Ja sam glasala protiv priključenja Hrvatske NATO-u, što je tada izazvalo veliki bijes Zorana Milanovića, tako da mi nije jasan njegov skepticizam prema NATO-u s ovim vremenskim odmakom. Potpuno je promašeno ovo što radi'', smatra Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o njegovoj komunikaciji, Holy je veoma zabrinuta.

Image
VESNA PUSIĆ U DIREKTU /

'Milanovićevi stavovi su kao kuhanje žabe. Najava blokade je apsurdna, komična, žalosna. A BiH? Obijesna želja'

Image
VESNA PUSIĆ U DIREKTU /

'Milanovićevi stavovi su kao kuhanje žabe. Najava blokade je apsurdna, komična, žalosna. A BiH? Obijesna želja'

Što kažu nekadašnji ministri?

Nekadašnji Milanovićev ministar financija Slavko Linić kaže kako je o njemu sve već rekao kada se kandidirao za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tada sam vrlo jasno rekao da on nije dobar izbor za Hrvatsku jer je osoba koja isključivo gleda svoj interes, a ne interes Republike Hrvatske. Osoba koja samo može donijeti štetu i evidentno je da s ovim postupcima radi štetu za Hrvatsku. Kada je bio premijer ukidao je prava predsjedniku, sad kada je predsjednik hoće veća prava. On se ponaša nedemokratski i svi bi prilagodio samo sebi. Ukratko – država, to sam ja'', kazao je Linić.

Bivši ministar uprave, a sada saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, pokušao je protumačiti predsjednikove riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Komentirao je pitanje solidarnosti kada se blokira hrvatski pristup Schengenu, pristup Bugarskoj i Rumunjskoj Schengenu ili pristup Sjeverne Makedonije u EU, na isti način kao što se blokirao kada je htjela ući u NATO. On je problematizirao taj stav da uvijek stojimo po strani i pravimo se da se nas to ne tiče, umjesto da damo neki svoj stav kao država u kojoj je on akter vanjske politike. Ne mi kao oporbena stranka'', rekao je Bauk.

Bivši ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović brani predsjednika. Podržava ga, kaže, u borbi za prava Hrvata u BiH jer je to jedna od njegovih zadaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rasprava o tome kako on komunicira odvraća pažnju s ključnih problema Vlade Andreja Plenkovića koja samo niže afere i u kojoj malo tko želi biti ministar jer zna da bi ulazak u Vladu značio kompromitaciju. SDP formalno nije zauzeo stav oko glasanja po ovom pitanju, ali moje je mišljenje da treba iskoristiti tu priliku da se prvo riješe vitalni interesi RH, a da se o ulasku Finske i Švedske u NATO dobro raspravi. To nije pitanje svrstavanja na stranu Rusije ili Ukrajine, nego je ozbiljno geopolitičko pitanje koje može imati i negativne posljedice po sigurnost članica NATO-a, pa i Švedske i Finske'', izjavio je Zmajlović.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo