NUŽNA BOLJA EDUKACIJA / Što poduzetnici misle o radu inspekcije? 'Represija je donijela više štete nego koristi'

Državni inspektorat, koji djeluje od prvog travnja, nadzirat će rad u građevini, zaštiti okoliša, trgovini, turizmu i tržištu rada

23.4.2019.
21:40
VOYO logo

U trideset godina rada zagrebački frizer Ivica Zanetti s inspekcijama nikada nije imao problema.

''Uostalom učili su me kad sam radio u Njemačkoj da kad čovjek voli državu onoliko koliko plaća poreze. Kad plaćaš sve kako treba, nemaš se čega bojati'', kazao je Zanetti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ne objašnjavaju detalje i planove, Državni inspektorat, koji djeluje od prvog travnja, nadzirat će rad u građevini, zaštiti okoliša, trgovini, turizmu i tržištu rada. Glavni državni inspektor obećava da neće biti represivni, a tome se nadaju i poduzetnici i obrtnici. 

 ''Jer mislim da je apsolutno ružno vidjeti da pogotovo za vrijeme turističke sezone zatvaraju restorani za neizdavanje nekog računa, ako ne štima u lipu kasa. Mislim da je to apsolutno teško uskladiti ili ako netko nema produženu sanitarnu knjižicu naravno kad ljudi imaju puno posla naravno da ne razmišljaju o svim detaljima.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni poduzetnik Zvonimir Belić, koji se bavi uzgojem rajčica, s inspekcijama nema problema, ali smatra da bi se tržište hrane trebalo bolje urediti pravilnicima.

"Problem je u tome da dosta robe dolazi izvana, koju uvoznici prepakiraju u drugu ambalažu i desi se da deklaracije na ambalaži nisu vidljive pa se ne zna tko je točno proizvođač", kazao je Belić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recidiviste i one koji rade u sivoj zoni treba kažnjavati - jasni su u udruzi poslodavaca. Od inspekcija očekuju bolji rad na prevenciji i edukaciji jer represija im je, kažu, donijela više štete nego koristi.

''Ukoliko je neonska reklama postavljena 20 cm više ili niže od onoga što propis kaže to najvjerojatnije sugerira na nepoznavanje propisa, koji nikoga ne ispričava, ali ipak je potrebno imati razumijevanja jer poduzetnici u istom trenutku moraju biti i pravnici i računovođe i baviti se svojim biznisom", kazala je Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji pošteno ubiru plodove od svoga rada inspekcije se ne boje, a od države očekuju partnerski odnos.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo