IMENOVANJE NOVOG RAVNATELJA / Što se događa u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode: zbog niza nelogičnosti u izboru ravnatelja uložene žalbe

Image

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije ima novog ravnatelja. Na to mjesto imenovan je Ivan Grilec, ali njegovim izborom nisu svi zadovoljni

9.1.2017.
14:33
VOYO logo

Na prošloj sjednici Županijske skupštine koja se održala 16. prosinca 2016. godine, za raspravu upravo na temu izbora novog ravnatelja su se javili županijski vijećnici Kristina Čurčija, Ana Musa i Mario Tevšić. Oni su iznijeli svoje argumente zašto gosp. Grilec nije dobar izbor, te su u više navrata upozorili na netransparentnosti raspisanog natječaja, piše Dubrovački dnevnik.

Naime, u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode ravnatelja nema već godinu i pol dana. Na mjesto bivše ravnateljice Marije Crnčević imenovan je Ivan Stanović vršiteljem dužnosti na mjestu ravnatelja. Po statutu, rok za objavu natječaja za mjesto ravnatelja je deset mjeseci. Poznato je da je Marija Crnčević otišla 1. kolovoza s mjesta ravnateljice, te se 1. lipnja trebao raspisati natječaj za izbor ravnatelja. Ali to se nije napravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijska vijećnica Kristina Čurćija na jednoj od sjedinica Županijske skupštine pitala je zašto se to nije napravilo, na što je župan Nikola Dobroslavić kazao da se napravio propust te će se što prije objaviti natječaj.

Natječaj je napravljen krajem lipnja, te je, zbog nepoznatih razloga, poništen.  Nakon toga je objavljen novi natječaj, i to tek u listopadu. Na taj natječaj javila su se tri kandidata. Višnja Bukvić, doktorica biologije i toksikolog, Jasna Per, biologinja ali s malo iskustva u struci, te Ivica Grilec, diplomirani inženjer pomorskog puta i ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Upravno vijeće, koje je inače promijenjeno nakon prvog natječaja, su dali svoje mišljenje i to da prednost ima Grilec, te su se pri tome pozvali na Zakon o braniteljima.Međutim, prema Zakonu o braniteljima, branitelji pravo na određena mjesta nemaju ako se radi o ravnateljskom mjestu u jedinicama lokalne samouprave', objašnjava vijećnica Čurćija, te dodaje da Grilec nema iskustva u području zaštite prirode te o tome vrlo malo zna.

Mario Tevšić je iznio par nepravilnosti vezane uz natječaje, vijećnica Ana Musa je rekla da osobno poznaje Višnja Bukvić te iznijela preporuke zbog kojih bi Bukvić bila pravi izbor za ravnatelja s obzirom na njeno 20-godišnje iskustvo u zaštiti prirode. Vijećnici su na Županijskoj sjednici 16. prosinca s 15:10 donijeli odluku da Grilec bude ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na postavljeni upit Dubrovačko-neretvanskoj županiji da razjasni nastalu situaciju stigao je samo šturi odgovor.

'Upravno vijeće Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, nakon raspisanog natječaja i obrade pristiglih prijava, dostavilo je Županijskoj skupštini materijale s provedenog natječaja, svoj prijedlog za imenovanje i zatražilo imenovanje ravnatelja Javne ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za izbor i imenovanja predložio je Skupštini izbor gosp. Ivice Grileca za ravnatelja ustanove, a Županijska skupština je taj prijedlog prihvatila i time imenovala gosp. Grileca za ravnatelja na 4 godine. Temeljem te odluke sklopljen je ugovor o radu s gosp. Grilecom i on je s 1. siječnja 2017. počeo s obnašanjem dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.'

Dubrovački dnevnik kontaktirao je Višnju Bukvić koja je najavila žalbu na ovu odluku ali također upozorila na dobnu diskriminaciju koja joj je na sjednici upućena.  Naime, Bukvić je zamjereno što ima 59 godina, pa je po tome prestara za obnašanje mjesta ravnateljice. Bukvić je poručila da će uložiti tužbu zbog te izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vijećnici mogu na sljedećoj sjednici ponovno govoriti da je to protivno zakonom. Stvar je u tome, ako se on imenuje i ispostavi se da se netko žali, ne odgađa se izvršenje. On će početi raditi, te će donositi odluke, a pitanje je koliko će biti dobre za tu ustanovu. Bit će potrebni i vanjski suradnici za monitoring što će dodatno koštati jer Grilec nije stručan', upozorava vijećnica Čurćija, te dodaje da ova trakavica traje više od šest mjeseci.

Osim nelogičnosti oko mjesta izbora ravnatelja, upozorila je i na nedostatak stručnog voditelja u ovoj Javnoj ustanovi koja pokriva Konavle, Mljet, dio Korčule i Neretvu gdje je stanje najgore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Višnja Bukvić predložila da misli vratiti Neretvu da bude područje s posjetiteljskom infrastrukturom, te trenutno radi na velikom projektu koji bi za nekoliko godina potpuno očistio Dolinu Neretve od toksina.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije osnovana je 2004. godine. Djelatnost Javne ustanove je zaštita, održavanje i promicanje zaštićenih dijelova prirode u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzor nad provođenjem uvjeta i mjera zaštite prirode za područje kojim upravlja. Ipak, mjesto ravnatelja nije dobila osoba koja se već 20 godina bavi zaštitom okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo