Posljedice pandemije / Što se sve promijenilo za Praznik rada u doba korone: 'Sad mi je čudno vidjeti prazan Maksimir'

Također je po prvi puta u povijesti sindikalni prosvjed održan putem interneta

1.5.2020.
21:37
VOYO logo

Prvi put u povijesti sindikalni prosvjed bio je online, bez govora čelnika u Maksimiru. Ne samo da nije bilo povorke ni tradicionalnog graha, gotovo da nije bilo ni ljudi.

Uz sve to, prvi svibnja nije bio ni sunčan kao nekad, padala je kiša. Kako je izgledalo prije, a kako ove godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred Radničkog doma svake godine tradicionalno su se okupljali sindikati i prosvjednici već u deset ujutro. U prosvjednoj povorci krenuli bi prema Maksimiru.

Lani povorke nije bilo. Tisuće sindikalnih povjerenika i radnika fokusiralo se samo na jedno, prikupljanje potpisa za referendum 67 je previše. U čemu su na kraju i uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine na ulazu u park Maksimir, umjesto čestitke, bio je jedan od štandova na kojem su prikupljali potpisi za referendum kojim bi se izmijenili uvjeti odlaska u mirovinu.

Na taj štand svraćali su i SDP-ovci, dok su istovremeno dijelili karanfile. S druge strane za Marijanu Petir tražila se potpora za novi mandat u Europskom parlamentu, no na izborima nije uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačke mažoretkinje i puhački orkestar prošli bi baš ovom trasom s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Njega su pak lani na samom ulazu dočekali prosvjednici iz Petruševca. Sad nema prosvjeda, nema gradonačelnika ni mažoretkinja.

S pozornice tradicionalno se šalju poruke vladi i narodu. Borba za radnička prava. Novo normalno zahtijeva nove metode, sada se prosvjeduje online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate što, ja baš uživam u ovom miru i tišini. Ptičice slušam. Lijepo mi je u ovoj prirodi, ali vjerujem da će se jednog dana napuniti i Maksimir za prvi svibnja", rekla je Nada iz Zagreba.

"Sad mi je čudno malo vidjeti prazan Maksimir. Mislim relativno je prazan, ali evo malo se ljudi okupljaju. Sunce se pojavilo. Sjećam se prošle godine redova za grah i svega", prisjetio se Branko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volim baš gužve, pa sam došao u mir s klincima, neka se razluftaju", izjavio je Davor iz Zagreba.

U dugim redovima čekalo se na prvosvibanjski grah. Podjeljeno je 60.000 porcija graha. Ove godine ni jedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali se doznalo da je novac za taj isti grah stizao iz Fonda za elementarne nepogode. Sada pak novac za grah ide u taj fond, i to oko 200.000 kuna.

Praznik posvećen radničkoj borbi Hrvatska je dočekala s 159.234 nezaposlenih. Lani je bez posla bilo 131.090. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikovito, ako se sjetite prizora od prošle godine, baš u tom je parku bilo više od 50.000 ljudi. E, pa ove godine, svaki drugi ostao je bez posla.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo