MODERNA ZGRADA / Što stoji iza kuće bez prozora u centru Zagreba: Želja bogataša da se izolira od običnog puka?

I dok su građani podijeljeni, priča se i o dobrom poslu između Ante Vlahovića i Milana Bandića

25.2.2020.
7:00
VOYO logo

U ulici Petra Preradovića, jednoj od najpoznatijih zagrebačkih ulica, većina zgrada potječe s kraja 19. i početka 20.stoljeća. Ipak, ovih je dana tema jedna moderna zgrada, takozvana kuća bez prozora.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekim građanima se ne sviđa, drugima je zanimljiva, neki su arhitekti zadovoljni, drugim stanovnicima se čini hladna i zatvorena kao da skriva neku tajnu.

No predsjednik Adris grupe Ante Vlahović odlučio je baš u centru Zagreba, izgraditi obiteljsku kuću, a arhitekt Erick Velasco Farrera kaže: ''Ja vidim da to ostavlja vani i buku i stres, cijelu težinu radnog dana. I kad se uđe u tu kuću onda postane introvertiran, ona postane dio obitelji''.

Velasco Farrera je iz Meksika stigao prije 13 godina, iza sebe ima brojne uspješne projekte te kaže da iako je kuća izazvala veliki interes, ona sama po sebi nije neuobičajena, slične se može pronaći diljem svijeta: ''U Meksiku je to normalno, u Beču, u Španjolskoj, dapače, vidi se po arhitekturi da je arhitekt Portugalac''.

I to ne bilo koji Portugalac, Eduardo Souto de Moura dobitnik je Pritzker nagrade, takozvane Nobelove nagrade za arhitekturu.

Miljenko Bernfest iz Društva arhitekata Zagreb (DAZ) vodio je javni natječaj za izgradnju kuće još 2015. godine te bio član ocjenjivačkog suda koji je jednoglasno odlučio čiji je projekt najbolji. On poručuje da ovo nije kuća bez prozora: ''Statistički gledano ima više staklenih površina nego ostale kuće u ulici, cijelo prizemlje je u staklu i cijela sjeverna fasada je u staklu, a kuća je okrenuta na unutra jer je ovo urbana ulica puna lokala''.

Vizual kuće tako je zapravo nedostupan prolaznicima Preradovićeve, a s unutrašnje strane nalaze se staklene stijenke, četiri etaže s bazenom i saunom, a u sredini stablo od gotovo tri metra.

''Pričekajmo da se kuća dovrši, kad će sve biti gotovo, onda idemo ocjenjivati. Mislim da će građani i svi biti puno zadovoljniji kad vide prednost i kvalitete kuće'', smatra Bernfest.

I dok su građani i građanke podijeljeni, priča se i o dobrom poslu između Ante Vlahovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - upravo je od gradonačelnikove supruge Vesne kupio straćaru od 38 kvadrata na susjednoj parceli, to za gotovo 4000 eura po kvadratu, sve kako bi mogao izgraditi vilu od 850 kvadrata u centru Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo