BLAGDAN VELIKE GOSPE / Što su biskupi poručili s oltara: 'Djeca se ne rađaju ne zato što roditelji nemaju novca nego jer su komotni'

U fokusu poruka biskupa na Veliku Gospu bila je obitelj, ali i kritike na račun stanja u društvu

15.8.2019.
19:00
VOYO logo

Od ranog jutra služe se mise u marijanskim svetištima za blagdan Velike Gospe. Tradicionalno, u porukama vjernicima biskupi ističu vrijednosti koje se trebaju njegovati. U fokusu i ove godine bila je obitelj. No, nisu izostavljene ni kritike na račun stanja u društvu. Ponajprije na životni standard građana.

"Sebičnost se uvukla u obitelji, prepušta se užicima i lako prihvaćaju razvodi" - poručio je nadbiskup Hranić u svetištu Aljmaš. Krivca je našao i za lošu demografsku sliku. "Djeca se ne rađaju ne zato što roditelji nemaju novca, najčešće ne zbog tog razloga, već zato što su roditelji komotni, što ne žele obvezu", kazao je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među mladima, poručuje Hranić, vlada bezvoljnost i gorčina. "I dižu ruke i odlaze jer su im nepoštenje, očito kršenje zakona te tolerancija i tromost mjerodavnih institucija srušili zvijezde poštenja i društvene pravednosti", kazao je Hranić.

"Dobro je vjenčati se i imati djecu" 

Obitelj je bila glavna tema i za kardinala Bozanića u Mariji Bistrici. Obitelj je, poručio je, sveta ustanova koju valja promovirati i njegovati. "Potrebno je ponovno otkrivati ljepotu obiteljskog života, da je brak i obitelj bogatstvo, da je dobro vjenčati se i imati djecu. Vi ste, kršćanske obitelji, nada hrvatskoga društva", kazao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za domovinu je posebno zazvao zagovor Gospe. "Danas, u vremenu kad slušamo polifonije suvremenih društvenih i političkih rasprava, da ne zaboravimo baštinjene poruke prosvijetljene Evanđeljem koje su nas sačuvale u prošlosti", rekao je Bozanić. 

"Loša vijesti - prava vijesti, dobra vijest - nikakva vijest"

Splitsko-makarski nadbiskup Barišić u Sinju je za stanje u društvu okrivio medije zbog širenja beznađa. "Loša vijest – prava vijest, dobra vijest – nikakva vijest. Ne možemo zanijekati da se danas senzacije i skandali bolje prodaju kao ni činjenicu da se o dobru premalo govori", rekao je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro ne dolazi do izražaja, a bez njega, kaže Barišić, ćemo uvijek biti u krizi. "Dakako, potrebna su veća primanja, investicije, povećana proizvodnja, šire tržište, ali bez promjene srca – bez dobra - bit ćemo uvijek na istome mjestu – u krizi", kazao je Barišić. 

Plenković se pohvalio rezultatima Vlade

Male, ali snažne geste dobrote, plemenitosti,  poručuje Barišić, izvlače nas iz egoizma, i ne dopuštaju da budemo hladni, ravnodušni pojedinci koji se brinu samo za osobne interese. Na obilježavanju Velike Gospe u Sinju, odakle stiže i najoštrija poruka upravo političarima, bio je i premijer Plenković. Dobro raspoložen kritiku je iskoristio za pohvalu svoje Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veće su plaće u našem mandatu. To treba uzeti u obzir i ono što je on rekao, treba se okrenuti dobrim vijestima, ja bih recimo izvukao to na vašem mjestu", kazao je Plenković. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo