SVE VIŠE KANDIDATA / Što treba imati novi šef SDP-a? 'Račanovu mudrost, Milanovićevu drčnost i Bernardićevu sposobnost ostanka na poziciji'

20 godina prošlo je otkad je Socijaldemokratsku partiju njezin osnivač i prvi predsjednik Ivica Račan prvi put doveo na vlast

26.8.2020.
10:40
VOYO logo

20 godina prošlo je otkad je Socijaldemokratsku partiju njezin osnivač i prvi predsjednik Ivica Račan prvi put doveo na vlast, državu na europski put, a sebe na mjesto premijera. Ostao je zapamćen po taktiziranju, neodlučnosti i pomnom biranju svake riječi.

Nakon smrti Ivice Račana, stranku je 2007. s osmijehom preuzeo mladi lav Zoran Milanović. S Kukuriku partnerima SDP-u je donio drugi mandat u Banskim Dvorima a sebi imidž pomalo bahatog političara brzog na jeziku, koji se i nakon izbornih poraza uspio vratiti, čak i postati predsjednik države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A stranku je nakon Milanovića preuzeo još mlađi lav. No, Davor Bernardić nije uspio vratiti SDP na vlast, niti je opravdao povjerenje stranačkih kolega. Ako ga je uopće imao. 

Image
pulski sdp-ovac /

Marino Percan najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a: 'Pojedini članovi stranke su nam rušili ugled'

Image
pulski sdp-ovac /

Marino Percan najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a: 'Pojedini članovi stranke su nam rušili ugled'

Što bi od prethodnika trebao preuzeti novi vođa?

A što bi na tom putu dalje od prethodnika trebao preuzeti novi vođa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Račanovu mudrost i iskustvo, Milanovićevu drčnost, a Bernardićevu sposobnost da ostane na poziciji", kazao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

"Tu beskonačnu sposobnost za taktiziranje koju je imao Račan, bez njegovog oklijevanja. Milanovićevu odlučnost, bez njegovog skakanja iz kontradikcije u kontradikciju, a bojim se da od Bernardića ne bi mogao puno preuzeti", kazao je politički analitičar Žarko Puhovski

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati za predsjednika

A favorit za četvrtog predsjednika zasad je Peđa Grbin, SDP-ov dobitnik najviše preferencijalnih glasova. U mjesec dana do izbora proći će cijelu zemlju i predstaviti plan za novi SDP i preuzimanje vlasti.

"Ako ne razmišljamo o onome što su stvarni problemi građana, o tome kako ih rješavati, kako osigurati da građani danas bolje žive, onda se ovim poslom ne treba baviti. Naravno, kandidat za predsjednika SDP-a je kandidat za predsjednika Vlade i time se svatko od nas treba voditi", kazao je kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se vodi i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar, drugo najzvučnije ime u utrci za šefa SDP-a. I ima sličnu strategiju. "Obilazim stranačke kolegice i kolege po čitavoj Hrvatskoj, i s njima razgovaram da dođemo do najboljih mogućih rješenja kako izgraditi novi SDP za novu Hrvatsku, a u večernjim satima moj izborni stožer radi na novoj platformi gdje ćemo pozicionirati SDP kao modernu stranku lijevog centra", rekao je Kolar. 

Danas im se u utrci pridružio dosad nepoznati Marino Percan, član pulskog Gradskog odbora SDP-a, s jednim konkretnim prijedlogom.  "Ograničenje saborskog mandata na dva", predložio je Percan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SDP se nekako smežurao"

Od izbornog poraza, stranka je, još u knockdownu, zabavljena samom sobom, umjesto građanima kažu Direktovi analitičari. 

"SDP se nekako smežurao, ostale su samo karikaturalne slikice onoga što je SDP nekad bio. To ima veze s neuspjehom na izborima, i s činjenicom da nema stranačkog vodstva, ali najviše ima veze s time što je postalo očito da je najveći dio ljudi koji čine SDP-ovu udarnu snagu nisu u stanju sami poduzimati inicijative, baviti se politikom, nego trebaju nekoga da ih usmjerava, gura", kaže Puhovski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je liderstvo privremeno, nitko se ne želi bacati pod vlak, previše se isticati, niti ima ambicije se promovirati. Dakle, malo su u kaosu, raspali se i čekaju novog lidera. I u tom čekanju prolaze prilike", kaže Macan. 

O konkurenciji - sve najbolje

A dok čekaju - potencijalni lideri o konkurenciji zasad - sve najbolje. "Oni imaju izvrsna specifična znanja u svojim područjima i vjerujem da će u mom timu zajednički raditi za dobrobit SDP-a", rekao je Kolar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada me pitate o mojim sukandidatima, a ne protukandidatima, onda mogu reći da su bili dobri na poslovima koje su dosad obavljali, onda mogu reći da su bili dobri na poslovima koje su dosad obavljali, načelnice Omišlja i župana krapinsko-zagorskog, i zbog toga sam siguran da će za njih biti mjesta nakon unutarstranačkih izbora", rekao je Grbin. 

Da, muškarcima možda račune pomrsi načelnica općine Omišalj u drugom mandatu Mirela Ahmetović  i postane prva žena na čelu Socijaldemokratske partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo