Nikad dosta opreza / Stomatolog o preporukama HZJZ-a: 'Svi djelatnici imaju maske i vizire...'

Image
Foto: Shutterstock/RTL

U stomatološkim ordinacijama provode se dodatne mjere zaštite

1.3.2020.
19:10
Shutterstock/RTL
VOYO logo

Sedma zaražena osoba koronavirusom u Hrvatskoj bliska je ranije zaraženima iz Rijeke, gdje je sada ukupno četvero oboljelih, dok se u Zagrebu liječe tri osobe. 

Zaraza je pod kontrolom jer do sada nije zaražen nitko izvan bliskog kruga već oboljelih pacijenata. Četvero Hrvata koji rade na kruzeru Diamond Princess, koji je zadnjih nekoliko tjedana bio usidren kod Yokohame, puštena su s broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna osoba u Hrvatskoj oboljela je od koronavirusa. Potvrdilo je to jutros testiranje u Klinici Fran Mihaljević.

"Riječ je opet o bliskom srećom kontaktu trećeg oboljelog iz Rijeke dakle sve ostaje u onom užem obiteljskom krugu. To je za sada jako dobro. Ukupno smo testirali 177 bolesnika, 3 su još u pripremi i čeka se nalaz tog testiranja", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalaz pacijenta iz Dubrovnika za kojeg se sumnjalo da je zaražen je negativan. Ukupno je sedmero oboljelih. Svi su stabilno i imaju blage simptome.

Spremni za ulazak migranata u Hrvatsku

"Nakon što nemaju simptome od gornjeg dišnog sustava, nakon što nemaju temperaturu i dobiju dva uzastopna negativna nalaza, smatrat ćemo ih zdravima i moći će otići kući", rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju i kako su spremni i za ulazak migranata u Hrvatsku, iako to zasad ne očekuju. Stomatolozima, koji rade s pacijentima iz Italije dali su preporuku.

"Strogo preporučamo stomatolozima da odgode zdravstveni turizam s područja koja su zaražena osobito sa sjevera Italije jer su ljudi identificirali osobit takve građane koji dolaze kod nas", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stomatološkim ordinacijama provode se dodatne mjere zaštite. U jednom zagrebačkom zdravstvenom centru svi moraju dezinficirati ruke, sterilizirati opremu, a svakih sat vremena dezinficiraju se podovi, kao i uređaji za  naplatu. 

Pušteni i Hrvati s kruzera

"Povećali smo razmak između dolazaka pacijenata da ih je što manje u čekaonici. Pratnju smo zamolili da ostane vani. Starije osobe i osobe sa slabijom imunološkom obranom, kronični bolesnici i bolesnici s malignim oboljenjima a da nisu hitni zamoljeni su za odgodu dolaska na neko vrijeme. Svi djelatnici moraju imati maske i vizire", rekao je stomatolog Dalibor Juraj Amšel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je sindikat vozača ZET-a jučer izvijestio kako se nakon njihovog apela počela obavljati dezinfekcija tramvaja, iz Stožera poručuju kako se ne provode nikakve dodatne mjere zaštite.

"Vanjski pružatelj usluge radi jedanput mjesečno redovito neovisno o ovoj situaciji dubinsko takozvano čišćenje kola s posebnim sredstvima za čišćenje, ovisno o materijalu koji se tetira. Nikakve dodatne radnje unutar ZET-a nisu poduzete, nemamo takvu uputu", rekla je načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Olivera Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvero hrvatskih državljana, koji rade na kruzeru Diamond Princess pušteno je s broda. Idućih 14 dana provest će u karanteni u Japanu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo