promjena dosadašnje prakse / Stop manje kvalitetnim proizvodima za istočnu Europu! EU izglasala jednakost za cijelo europsko tržište

Proizvođači će morati biti transparentniji, jasno oglašavati promjene u reklamama i na pakiranju

15.9.2018.
8:00
VOYO logo

Dosta proizvodima različite kvalitete - zapadu jedno, istoku drugo. Do ljeta bismo na tržištu Europske unije trebali svi biti jednaki. Izglasano je izvješće koje poziva na promjenu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi.

Uz istu kvalitetu, proizvođači će morati biti transparentniji, jasno oglašavati promjene u reklamama i na pakiranju - bez dovođenja kupaca u zabludu pa bili oni na Istoku ili Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto ime, ali nije isti proizvod. Djeca u Njemačkoj jedu čokoladni namaz samo s obranim mlijekom. U Hrvatskoj se on prodaje s jeftinijom sirutkom.

"Primjećujem već duže vrijeme i zato biram gdje ću kupiti. Baš se osjeti da je u jednom više lješnjaka i jedan je više vodenast. Nema nikakv okus i kao da ima više šećera", kaže nam Melita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je dokazala da razlike postoje, europarlamentarka Biljana Borzan dočekala je i usvajanje izvješća.

"Sigurno da će i parlament i komisija nastojati raditi ubrzano kako bi cijeli taj zakonodavni proces završili i kako bi ustvari već možda na ljeto sljedeće godine građani počeli dobivati proizvode koji su jednako kvalitetni kao i u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj", Biljana Borzan, europarlamentarka (SDP/S&D).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine je u istraživanju s Hrvatskom agencijom za hranu potvrdila da je trećina testiranih proizvoda u Hrvatskoj lošije kvalitete, a uz to su i mahom skuplji. Znaju to i građani.

"Europska unija je zajednica bez obzira jeste li veliki ili mali. Prema tome nema velikih ili malih zemlja. Proizvodi su proizvodi. Unifikaciju treba poštivatati", kaže Ante iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim recimo po prašku za veš. Nije to za jesti, ali razlika se vidi", dodaje njegova sugrađanka Sanja. 

"Što se tiče platežne moći mi plaćamo više - za manje kvalitetan proizvod", slaže se i Zagrepčanin Željko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrija će svaku promjenu recepture morati naznačiti jer kupac nikad ne smije biti u zabludi. Onaj na Istoku Europe bit će isti kao i onaj na Zapadu - najvjerojatnije iduće ljeto.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo