Čeka se dozvola / Stotine žena čeka termine za oplodnju: 'Svaki mjesec nam se smanjuju šanse za biološkim djetetom'

Neslužbeno doznajemo da bi dozvola trebala krenuti do kraja tjedna

6.5.2020.
7:00
VOYO logo

Bolnice i domovi zdravlja otvorili su vrata pacijentima, ali ne i stotinama žena koje čekaju na postupak medicinski potpomognute oplodnje.

Zbog korona krize svi su postupci odgođeni, a svaki dan čekanja mnogima od njih umanjuje mogućnost da postanu roditelji. Jesu li ih zaboravili, kad će i na koji način krenuti njihovi postupci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Stele je šest godina pokušaja i osam propalih postupaka potpomognute oplodnje. Zadnji se dogodio netom prije koronakrize.

"Išla sam na postupak, prošli smo ga, nije uspio, odmah sam bila na konzultacijama za drugi sljedeći postupak i trebali smo krenuti na postupak i došla je ova situacija i odbili su nas i da moramo čekati da ni oni ne znaju kad će se to otvoriti", izjavila je Stela Čiček iz Svetog Ivana Zeline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S istom pričom javila nam se i Lea iz Našica.

"Ja sam trebala ići na fet, to je transfer smrznutih embrija, bili smo u postupku, međutim u svemu tome se dogodio i potres, potres se dogodio u nedjelju ja sam u utorak trebala ići na transfer, međutim dogodila se i ta cijela situacija i sa propusnicama", rekla je Lea Završki iz Našica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnice i privatne klinike su se otvorile, ali žene kojima je potpomognuta oplodnja jedini način da postanu majke još nemaju odgovor kad će i one doći na red. Jedino što su dosad uspjele obaviti su pregled i konzultacije kod privatnika koji također ne znaju što bi im rekli.

"Da, čekam, da se jednostavno javim sljedeći ciklus mada mi ne mogu obećati da ću krenuti u postupak i da pratim situaciju u medijima jer oni mi ne mogu ništa reći", poručila je Stela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sljedeći ponedjeljak idem na prvi ultrazvuk i krećemo dalje", izjavila je Lea.

 Ali kad će to dalje biti, ne znaju ni u Stožeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam pred par dana razgovarao s profesorom Šimunićem oni su napravili jedan vrlo detaljan i vrlo dobar okvir za provođenje in vitro fertilizacije u Hrvatskoj što se tiče epidemiološkog okvira mi smo odmah to, to je bilo jako dobro napisano mi smo odmah to odobrili", izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sad se čeka Ministarstvo zdravstva da izda dozvolu za početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno ne znam kod koga je taj predmet ali sam siguran da će se to vrlo brzo pustiti i da će se sa time krenuti. Nema nikakvih problema epidemiološki da se sa tim krene", poručio je Capak.

"Definitivno će ostati trajne posljedice, ja znam cure koje piju nekakve dodatke za kvalitetu jajnih stanica i ostalo koje se moraju piti točno tri mjeseca kako bi bio što bolji uspjeh međutim sad je ta tri mjeseca palo u vodu", rekla je Lea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki mjesec meni je jako bitan. I svaki mjesec se nama šanse za biološkim djetetom smanjuju", poručila je Stela.

A iz Ministarstva neslužbeno doznajemo da dozvola kreće do kraja tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo