BORBA PROTIV KORONAVIRUSA / Stožer iznad Sabora? Milanović podsjeća: 'Sabor je vrhovno tijelo u Hrvatskoj'

Nacionalni stožer civilne zaštite gotovo svakodnevno izvještava o oboljelima, ali i sve rigoroznijim mjerama za građane

29.3.2020.
22:39
VOYO logo

Odluke Nacionalnog stožera treba odobriti Hrvatski sabor, stav je predsjednika Zorana Milanovića, ali i zastupnika oporbe uz objašnjenje da su mjere, iako razumljive, ujedno i rigorozne te diraju u ljudska prava i slobodu kretanja. Šef Stožera Davor Božinović načelno prihvaća takvu inicijativu, no objašnjava da se Sabor ne sastaje svakodnevno, a odluke treba donositi brzo.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je u subotu poručio da su mjere razumljive, ali i da ih mora odobriti Sabor: ''Ako smo ograničili slobodu kretanja, a ograničili smo je na temelju mjesta prebivališta. Ako smo ograničili na taj način i pravo da uživaju u svom privatnom vlasništvu, ne mogu doći do svog vlasništva onda je to odluka koju treba donijeti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Sabor kao vrhovno tijelo u Republici Hrvatskoj, ne Stožer, uz dužno poštovanje”.

Božinović objašnjava da je mjera o zabrani napuštanja prebivališta donesena zbog potresa u Zagrebu i posljedično masovnih odlazaka prema obali: ''Prijetila je opasnost da se s jedne strane - iz Zagreba, koji je dijelom žarište virusa korone, taj virus preseli dalje u Hrvatsku, a s druge strane da se opterete kapaciteti ionako mali, pogotovo u zimskim mjesecima, ustanova na moru”.

''Onda bi bilo dobro da imaju odluku Sabora koji će reći - sljedećih mjesec dana imate pravo: to, to, to i to. I iskreno ne razumijem zašto to nije napravljeno'', upozorava Milanović. Božinović odvraća: ''Naravno da sve ove odluke prolaze i kroz provjeru i u Vladi, može i kroz provjeru i u Saboru, međutim one moraju biti brze. Taj dan, tu nedjelju Sabor nije radio, u ponedjeljak Sabor nije radio, a Stožer je odluke morao donositi jer prvo i osnovno načelo kojeg se mi držimo jest zaštita građana. Naravno da nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava i druga prava naših građana”.

Mjera o praćenju mobitela već je u saborskoj proceduri i ići će u drugo čitanje, a na tragu kritika predsjednika Rebublike šef SDP-a Davor Bernardić poručuje: ''Što se nas tiče, Sabor treba zasjedati svaki dan, svaki dan u ovom trenutku i sve odluke, pogotovo odluke koje se tiču ograničavanja ljudskih prava i sloboda, trebale bi proći kroz Sabor''.

Premijer Andrej Penković je u subotu spuštao loptu uz poruku: ''Ja mislim da je sve što u ovim okolnostima poduzimamo primjereno, upravo onako kako treba. Dijalog sa Saborom je dobar, razgovori se vode tako da ja u ovom trenutku ne vidim nikakvu potrebu da se donose bilo kakve druge posebne odluke”.

Nakon potresa zgrada Hrvatskog sabora je oštećena pa se sjednice umjesto na Markovu trgu održavaju u INA-inoj zgradi, a zastupnici  i zastupnice se ponovno okupljaju tek u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo