NAKON TRI TJEDNA PAUZE / Stožer održao konferenciju za medije, Božinović: 'Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića od 1.9.'

Image
Foto: Pixsell

Božinović je kazao da su od udruge ugostitelja dobili čvrsta jamstva da će se svi njihovi članovi, vlasnici kafića, pridržavati preporuka struke

27.8.2021.
10:45
Pixsell
VOYO logo

U četvrtak je u Hrvatskoj zabilježeno 638 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 3.253. 

Nacionalni stožer civilne zaštite danas održava konferenciju za medije nakon tri tjedna pauze na kojoj objavljuje nove informacije o trenutnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferenciju Nacionalnog stožera pratite na RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodno se obratila Vera Katalinić-Janković.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze, tako da je trenutno broj aktivnih slučajeva 3353. Broj pozitivnih osoba od 25.2.2020. do danas je 372219. Od početka epidemije testirano je 2 510 859 osoba, a u protekla 24 sata 9532 osobe. Postotak pozitivnih je 6,25 posto. na bolničkom liječenju su 372 osobe od kojih je 47 na respiratoru. U odnosu na jučerašnji dan, na respiratoru je 6 novih osoba. U bolnicu je u protekla 24 sata zaprimljeno 47 osoba, a otpuštene 34. Do danas se oporavilo ukupno 360548 osoba, 494 u posljednja 24 sata. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, što daje brojku ukupno preminulih od 8318. U samoizolaciji je trenutno 7295 osoba. Zaključno s jučerašnjim danom, utrošeno je 3 244 822 doze cjepiva i cijepljeno 1 712 434 osobe, s tim da je cijepljenje završeno za 1 599 278 osoba", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nje obratio se ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Danas imamo 596 novooboljelih od 9532 testiranja. Prije tjedan dana 20.8. imali smo 468 novooboljelih od 9948 testiranih, a tjedan prije toga 13.8. imali smo 308 novooboljelih od 8073 testiranja. U prvih 5 dana ovog tjedna imali smo 2454 novooboljela, dok je to za prvih pet dana prošlog tjedna bilo 1865. Brojka za ovaj tjedan je za 31,6 posto veća nego za protekli tjedan. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije je 143,40. Najnižu incidenciju ima Istarska županija, najvišu Splitsko-dalmatinska županija. Na ljestvici zemalja EU po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska zauzima 11 mjesto, najnižu incidenciju imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Francuska i Irska. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika, Hrvatska je sa sadašnjom stopom od 2049,2 na 20. mjestu ljestvice zemalja EU. Danas je udio pozitivnih slučajeva u testiranjima 6,3 posto, u proteklih 7 dana smo imali 5,2 posto, u proteklih 14 dana 4,8 posto", kazao je Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lako možemo skliznuti sa sigurnog puta'

"Da podijelim nekoliko razmišljanja koji su rezime svega što je iza nas. Jučerašnji ostanak Hrvatske u narančastom, kao i činjenica da smo nadalje najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu su važni element za turistički sektor. To nas ne smije zavrati. Ovaj opisani porast broja novozaraženih, hospitaliziranih i smrti te činjenica da je veliki udio među novozaraženim i hospitaliziranim i umrlih necijepljenih jako značajan. To ukazuje da nije dovoljno za sigurnu jesen to što smo učinili za pridržavanje mjera i postizanje opsega cijepljenja. Pokazuje nam da lako možemo skliznuti s tog sigurnog puta", kazao je Beroš.

Kazao je i da je u razdoblju od 16. do 24. kolovoza bilo 3216 bilo novozaraženih, među njima 86,1 posto nisu bili cijepljeni. Kada je riječ o hospitaliziranima u periodu od 16. do 22. kolovoza, od ukupnog broja hospitaliziranih 78,70 posto nije bilo cijepljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke hospitalne bolničke ustanove poput OB Šibenik, KB Dubrava i specijalne bolesti za plućne bolesti u Rockefellerovoj imaju 100 posto necijepljenih među zaprimljenim i hospitaliziranim pacijentima. Zar to ne govori dovoljno o učinkovitosti cjepiva? Skupa vam sve to govorim na početku nove etape borbe protiv epidemije. Četvrti val je tu, novi varijante su tu, a činjenica da sa današnjih 50,69 posto cijepljenog odraslog stanovništva nismo postigli razinu koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost. Moramo učiniti više", kazao je. 

'Ne mogu vjerovati da netko koristi covid-19 za politiziranje'

Beroš je kazao i da pokušava shvatiti određne kritike o diskriminaciji i oduzimanju sloboda epdiemiološkim mjerama, te da mora rezolutno odbiti takve situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vjerovati da u vrijeme globalne epidemije netko koristi bolest covid-19 za politiziranje i propitivanje sturčnih mjera za masovna okupljanja. Takvi potezi mogu donijeti jeftine političke poene, ali za kratko. Donose nešto gore, ugrožavanje života naših ljudi. To ne mogu dozvoliti", kazao je Beroš.

'Planiramo otovriti zatvorene dijelove kafića od 1.9.'

Odgovarajući novinarima, ministar Davor Božinović rekao je da su razgovarali s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja: "Napravili smo analizu turističke sezone koja je po svim elementima vrlo uspješna, po brojnim parametrima onoj iz 2019."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I prošle godine smo na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, dogovarali mjere kako organizirati ugostiteljstvo, pa smo to napravili i danas. Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo puno većim procjepljivanjem, i u Hrvatskoj i diljem svijeta. A dok se to ne dogodi, moramo naučiti kako još bolje živjeti s virusom."

"Slažem se da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. Nakon što 18 mjeseci komuniciramo tu epidemiju, teško je zamisliti da netko ne zna osnovne stvari kako se zaštititi, izbjeći situacije da se zarazimo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelirao je da se, s nastupom jeseni, prozračuju prostori, svakih 10 ili 15 minuta, tamo gdje se zadržava više ljudi: "Ono što su nas nekada plašili propuhom, sad je propuh dobro napraviti, jer se raspršuje aerosol. Što više prolazi vrijeme, ta se mjera pokazuje sve više jednom od najefikasnijih."

"Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku spadaju u tu kategoriju, i to već od 1.9., dakle od sljedećeg tjedna. Naravno, uz preporuke koje će izraditi HZJZ", najavio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su od udruge ugostitelja dobili čvrsta jamstva da će se svi njihovi članovi, vlasnici kafića, pridržavati preporuka struke, da će tako postupati i njihovi gosti. Na pitanje o mogućem otvaranju diskoteka i o radnom vremenu, rekao je da se u dijelu radnog vremena još neće ništa promijeniti, odnosno da ugostiteljstvo ostaje otvoreno do ponoći.

'Većina županija ima mobline timove za cijepljenje'

Capak je kazao da se kontinuirano razgovara s liječnicima obiteljske medicine koji su najbliže stanovnicima u ruralnim mjestima, da oni kontaktiraju necijepljene i organiziraju cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina županija ima mobilne timove za cijepljenje", rekao je.

"Puno šire ćemo uključiti patronažne sestre u razgovore s pacijentima do kojih možda nisu došli neki argumenti za cijepljenje. U tu svrhu HZJZ je pripremio jedan edukacijski materijal, snimio predavanja naših stručnjaka, kojima ćemo nešto više od 1000 patronažnih sestara educirati o glavnim argumentima za cijepljenje s kojima će one onda nastupati kod osoba u čije domove ulaze iz raznoraznih razloga i dogovarati se s njima o cijepljenju", kazao je dalje Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Beroš je rekao da je u tijeku evaluacija procijepljenosti te da je primarni zadatak sačuvati stariju populaciju.

"Kada sagledamo evaluaciju aktivirat ćemo dodatne mobilne timove", kazao je te pozvao sve starije da se cijepe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović je odgovorio na pitanje da li će se gledati broj hospitaliziranih, a ne incidencija s obzirom na relaksaciju mjera. 

"O svemu se vodi računa. Činjenica je da se ugostiteljstvo tijekom ljeta odvijalo na otvorenim prostorima što je logično s obzirom na vremenske uvjete. Uzeli smo u obzir veliki broj stranih državljana koji su došli u Hrvatskoj i tu mjeru smo držali kako bi se smanjila mogućnost širenja i kako se ne bi dogodilo ono što se dogodilo prošlo ljeto, da nam države, koje su itekako važne jer iz njih dolazi najveći broj turista, donijele neke nove mjere i doveli nas u situaciju da nam je sredinom kolovoza prošle godine završila sezona. To se ove godine nije dogodilo. To smo uspješno držali pod kontrolom uz veliki angažman lokalnih stožera", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da ne mogu biti zadovoljni brojem ljudi koji su cijepljeni, ali da je 50 posto starijih sugrađana procijepljeno. 

"To su elementi koje smo uzeli i uzimamo u obzir kada određujemo tajming donošenja odluke", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U skorije vrijeme ćemo krenuti s trećom dozom cjepiva'

Capak je govorio i o trećoj dozi cjepiva.

"Niti proizvođač niti regulatorne agencije se nisu očitovale o potrebi treće doze. Činjenično je da u literaturi ima dokaza, ne dovoljno, koliko traje imunitet nakon preboljenja, a koliko nakon cijepljenja. Trebamo imati u vidu i činjenicu da većina europskih zemalja ima konzervativan pristup prema trećoj dozi iako su Francuska i Njemačka najavile uvođenje treće doze za pojedine kategorije stanovništva. Pratimo situaciju pažljivo i krenut ćemo u skorije vrijeme s najugroženijim kategorijama s trećom dozom. Nemojte me pitati za datum jer o tome raspravljamo", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da Hrvatska ima dovoljno naručenih doza da provede cijepljenje trećom dozom.

"Učimo iz dana u dan o ovoj bolesti i od početka smo broj novozaraženih na dnevnoj koristili kao jedini indikativan i najrelevantniji. U situaciji kada većina kliničke slike nije takva da je uvijek teška, osobnog sam mišljenja da taj podatak možda nije najbolji. Broj hospitaliziranih i broj osoba na respiratoru je onaj broji koji najrelevantnije pokazuje na težinu kliničke slike bolesti i epidemiološku situacija. Europska regulativa je takva i razgovarajući s kolegama u ECDC-u oni se slažu da bi u ovom trenutku kada bolest nije teška mogao broj hospitaliziranih i na respiratoru biti i relevantniji, bolji pokazatelj. To nije moguće koristiti dok se ne iskomunicira na europskom nivou. Kad dođe jesen i broj oboljelih bude prisutan, broj novozaraženih će direktno ukazivati na epidemiološku situaciju. Osobno preferiram broj hospitaliziranih i onih na respiratoru relevantnijim", kazao je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne razmišljamo o široj uporabi covid potvrda'

Božinović je komentirao hoće li trebati covid potvrde za ulazak u kafiće i šoping centre.

"Mi ih koristimo za aktivnosti i djelatnosti koje ste spomenuli i u ovom trenutku ne razmišljamo o široj uporabi. Ono što je činjenica, što govorimo od 1.6. kad je Hrvatska prva u EU uvela covid potvrde, imamo ih i u svakom trenutku ukoliko procijenimo možemo ih aktivirati. To nije nikakav problem. Sad još uvijek ne", kazao je Božinović.

Capak je komentirajući novu školsku godinu kazao da se u nju odlazi s više opterećenja zbog brojki oboljelih, hospitaliziranih i onih na respiratoru koje su više nego prošle godine. Kazao je da će to utjecati na mjere u školama.

"Dogovoreno je između epidemiološke struke i Ministarstva obrazovanja da će se zadržati maske u svim slučajevima od 5. razreda na više gdje se ne može održavati propisani razmak. Najglavniji argument i najvažniji argument za to je ukoliko se pojavi bolestan učenik, neće ako se nose maske svi koji su u njegovoj neposrednoj blizini trebati ići u samoizolaciju. Onaj koji je u neposrednoj blizini i onaj koji je obolio, a imali su maske, toga će biti manje. Štitimo činjenicu da djeca budu u školi i zato smo donijeli odluku da se maske nose svuda gdje se ne može održati razmak. Postoji mogućnost da lokalni stožer donesu odluku u slučaju povoljne epidemiološke situacije da se maske ne nose, što podržavamo, iako prošle godine niti jedan lokalni stožer nije donio takvu odluku. Ako situacija bude povoljna postoji opcija da se nošenje maske ukine", kazao je Capak.

Komentirao je i hoće li covid potvrde biti potrebne za nastavno osoblje, kao što je to slučaj u Sloveniji, te kazao da od lipnja razgovaraju o uvođenju mjera u neke djelatnosti po pitanju covid potvrda.

"Direktan odgovor je da o tome razmišljamo ali odluku nismo donijeli", kazao je. 

Capak je kazao i da je cijepljeno nešto manje od 10 posto djece u dobi od 12 do 18 godina.

'Cjepiva ima dovoljno'

Ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić komentirala je ima li oboljele djece od covida-19 u bolnici.

"U bolnici za sada u ovom valu nije bilo bolesne djece od covida. Za jutros ne znam sto posto je li netko tijekom noći netko primljen, ali nije bilo hospitaliziranih tijekom ove faze. Tijekom cijele epidemije bilo je hospitalizirane djece. Imamo određene kapacitete, izvrsne timove koji prate situaciju i nadamo se da će i dalje u djece biti blaži oblici bolesti, a svi koji završe s težim oblicima da će biti adekvatno i zbrinuti", kazala je Markotić.

Capak je otrkio koliko doza cjepiva imamo.

"U ovom trenutku imamo nešto više od milijun neupotrebljenih doza cjepiva. Nije nam propalo ništa i nemamo cjepiva kojima je blizu rok trajanja", kazao je Capak.

Capak je komentirao što će biti s onima koji su se cijepili tijekom godine i hoće li oni trebati treću dozu s obzirom da će im uskoro isteći covid potvrda.

"Vrijeme koje smo donijeli da traje covid potvrda, to je 9 mjeseci, još nije počelo isticati ni blizu. Slijedi odluka da li ćemo produžiti taj rok ili preporučiti treću dozu ili jedno i drugo", kazao je Capak.

Kazao je i da nema potrebe da se ograničava na devet mjeseci i da će to produžiti, ali da će oni koji su imunokompromitirani također uskoro saznati odluku tko će se unutar tih kategorija cijepiti s trećom dozom.

Beroš je komentirao što se još planira po pitanju cijepljenja i covid potvrda te je li se odustalo od obaveznog cijepljenja.

"Pratit će se epidemiološka situacija, ona je jedina relevantna. Ako dođe do pogoršanja svakako da ćemo razmišljati kako dodatno osigurati sigurnost svih koji sudjeluju u procesu liječenja. Nekoliko opcija je na stolu, ali nismo odabrali pravu. Obaveze cijepljenja neće biti u ovom trenutku", kazao je.

Govorili o produljenju covid potvrda

Jedna od opcija, kazao je Beroš, je da se oni koji se neće cijepiti morati obavezno testirati.

"Slovenija ima obavezu testiranja jednom tjedno zdravstvenih djelatnika, isto tako neke savezne države u Njemačkoj, ali pitanje se postavlja s epidemiološke struke je li testiranje jednom tjedno dostatno", kazao je Beroš.

"S obzirom da se radi o europskoj potvrdi i da se konzultiramo sa zemljama EU, mogu reći da u ovom trenu ima zemalja EU kojima covid potvrda vrijedi 12 mjeseci nakon cijepljenja. Većina je na 9 ili 10 mjeseci, pratimo situaciju. Nećemo se s time žuriti. Ako kažemo 10, 11, pa 12, otvaramo mogućnost da pratimo literaturu i kažemo da ograničavamo na 10 ili 11 mjeseci. Usuglasit ćemo se s drugim zemljama i podacima iz literature", kazao je Capak komentirajući pitanje na koliko vremena se planiraju produljiti covid potvrde za cijepljene.

'Ne razmišljamo o posukpljenju testova'

Capak je dogovorio razmišlja li se o poskupljenju testiranja.

"Ne razmišljamo o tome. Cijene su materijala koji je potreban za testiranje pale pa imamo prostora da smanjimo cijene. O mjeri testiranja kao stimulaciji cijepljenja razmišljamo", kazao je Capak.

"Kolega je iznio naš stav. Susjedne zemlje razmišljaju o tome da prekinu s praksom besplatnog testiranja u slučajevima kada ne postoji jasna klinička indikacija. Za sve bolesnike bez simptoma koje se testiraju iz drugih razloga te zemlje su odustale od besplatnog testiranja. To se događa u Europi i njihova promišljanja su usmjerena ka tome da se svi cjepimo", kazao je Beroš.

Na pitanje tko bi trebao snositi troškove testiranja ako se ljudi ne žele ili ne mogu iz objektivnih razloga cijepiti, Beroš je kazao da u zemljama koje je spomenuo će troškove snositi oni koji se testiraju.

"Kod nas kada se to uvede - vidjet ćemo", kazao je Beroš. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo