sjever hrvatske / Stradala područja dan nakon: 'Sreća je što u staklenicima za vrijeme tuče nije bilo nikoga jer bi bilo i mrtvih'

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede obećala je pomoć OPG-ovcima i stradalim proizvođačima

26.5.2022.
11:41
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u četvrtak općinu Veliki Bukovec u Varaždinskoj županiju koja je teško stradala u jučerašnjem nevremenu kada je padala tuča do čak veličine jajeta, a uništeni su brojne poljoprivredne površine i OPG-ovi. Šteta je ogromna, a ministrica je obećala pomoć u što skorijem vremenu.

Obišla je neke od najteže stradalih OPG-ova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi proizvođači čine 50 posto hrvatske cvjećarske proizvodnje. U ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade mogu potvrditi da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere programa ruralnog razvoja, u suradnji sa županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotriti ćemo i osigurati dodatne mehanizme pomoći", izjavila je Vučković.

Ministrica vjeruje da je dobar dio stradalih usjeva osiguran budući se mjera kojom ministarstvo sufinancira do 70 posto iznosa osiguranja sve više koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po tim pokazateljima, osobito u sjevernoj Hrvatskoj pretpostavit ću da je dio usjeva osiguran. No imamo velike štete na građevinskim objektima a riječ je o stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji. Za takve štete je druga mjera i mi je imamo", rekla je Vučković.

Image
intervenirali vatrogasci /

Pogledajte posljedice nevremena koje je poharalo dijelove Hrvatske: Uništeni krovovi, automobili, rupe u kućama...

Image
intervenirali vatrogasci /

Pogledajte posljedice nevremena koje je poharalo dijelove Hrvatske: Uništeni krovovi, automobili, rupe u kućama...

Župan Anđelko Stričak, koji je sinoć odmah po nevremenu obišao općinu, najavio je hitni postupak utvrđivanja štete i proglašenje elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Načelnik općine Veliki Bukovec odmah je angažirao Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koji su sada već na terenu i utvrđuju štetu. Nakon prvih nalaza obavijestit će me o svemu i zatim mogu proglasiti elementarnu nepogodu", najavio je dodajući da bi procjena štete mogla biti gotova za dva do tri dana.

Kazao je i kako je sreća što u staklenicima za vrijeme tuče nije bilo nikoga jer bi danas, ustvrdio je, razgovarali o ozlijeđenima ili čak i mrtvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrivaju 50 posto proizvodnje cvijeća u Hrvatskoj

Načelnik općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić rekao je kako će učiniti sve da se pomogne proizvođačima iako općina nema velike mogućnosti kroz svoj proračun.

"Na području općine imamo pet velikih proizvođača cvijeća, ostali su nešto manji, ali ukupna površina proizvodnje je jako velika s obzirom da pokrivamo 50 posto hrvatske proizvodnje cvijeća", kazao je. Istaknuo je i kako šteta na samo jednom OPG-u najvjerojatnije premašuje iznos od 3 općinska proračuna te da u općini, koja broji 600-tinjak domaćinstva, nema objekta koji nije oštećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo