kulturna i sakralna dobra / Stradala su mnoga kulturna dobra u Sisku: 'Najveća je šteta na samim predmetima'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Štetu ne možemo ni utvrditi jer se ne može ući u objekte, kazala je voditeljica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture

31.12.2020.
9:47
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Sisku su zbog potresa stradala i mnog kulturna i sakralna dobra. Prema preliminarnim podacima većini crkava srušio se krov, a onima koje su obnavljane nakon rata srušeni su zvonici. Sisački muzej je dosta stradalo, javlja Sisak Info.

''Muzej, Holandska kuća, utvrda Stari grad… svi imaju štete. Tek se sada treba procijeniti kakva je razina štete, imamo dosta uništenih predmeta, uništena su krovišta i na muzeju i Holandskoj kući i Starome gradu. Najveća je šteta na samim predmetima po depoima koji se nalaze u muzeju. Tek sad moramo vidjeti razinu te štete. Dio zbirke Kraker je premješten na drugu lokaciju jer je na krov pao dio druge građevine, pa je napukao'', rekao je Vlatko Čakširan, ravnatelj gradskog muzeja Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zajedno s JVP Sisak izmjestili smo dio predmeta kako ne bi bilo daljnjeg oštećenja. Imamo inicijative da evakuiramo predmete koji su ugroženi, no ovisi o situaciji jer ni sami prostori muzeja nisu sigurni'', dodao je Čakširan.

Image
Uživo iz Siska /

U Sisku se šteta tek zbraja: Gradonačelnica poziva da građani već danas počnu prijavljivati štete

Image
Uživo iz Siska /

U Sisku se šteta tek zbraja: Gradonačelnica poziva da građani već danas počnu prijavljivati štete

 ''Stanje kulturnih dobara je izuzetno loše, to su bile sve stare gradske jezgre i Glina, Petrinja i Sisak. Povijesne zgrade 19. i 20. stoljeća s lošim temeljima, neke obnovljene, neke ne. Nažalost, sve su jako stradale. Neke su potpuno uništene, naročito Petrinja, u Sisku znatno oštećene kako vanjske strane tako i unutrašnjost. Stradala su i mnoga sakralna dobra, kako pravoslavna tako i katoličke. Imamo informacije da deset crkava nemaju krov, a ostale koje imaju krov srušeni su im zvonici. Nova crkva koju smo obnovili, u Gorama, nema zabat, cijeli se srušio. Stanje je jako loše, loše je stanje i po pokretnim dobrima koje su se nalazile u tim crkvama. Štetu ne možemo ni utvrditi jer se ne može ući u objekte. Kad statičari osiguraju stanje gdje možemo ići će se i spašavati  pokretna dobra u suradnji s Ministarstvom kulture'', rekla je Ivana Miletić Čakširan, voditeljica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stradala je i sisačka katedrala, ali i crkva Svete Marije u Sisku. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da su štete nastale na kulturnim dobrima ogromne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo