PRIV SLUČAJ U EUROPI / Strahuje se da je novi soj iz Južne Afrike još zarazniji, a nepoznanica je koliko je otporan na cjepivo

Zbog novog soja koronavirusa Navionalni Stožer zatvara granice za zemlje s juga Afrike

26.11.2021.
18:35
VOYO logo

U Europu je stigao novi soj koronavirusa iz Južne Afrike. Još se ne zna koliko je opasan, ali iz opreza Europska komisija predložila je zabranu letova iz južnoafričkih zemalja. Hrvatska je također reagirala i uvodi propise za one koji dolaze iz tog područja.

"Mi ćemo u našoj odluci navesti zemlje iz kojih će biti ili zabranjen ili ljudi koji dolaze a naši državljani su, morat će u 14 dnevnu karantenu uz obvezu testiranja", kazao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi slučaj novog soja već je otkriven u Europi koji pacijenta u Belgiji koji je doputovao iz Egipta, dok je u zračnoj luci u Amsterdamu došlo do kaosa jer putnike iz južnoafričkih zemalja nisu htjeli pustiti iz aviona. Strahuje se da je novi soj još zarazniji, a nepoznanica je koliko je otporan na cjepivo.

Image
OGRANIČENJA PUTOVANJA /

Znanstvenici zabrinuti zbog nove varijante: 'Imuni odgovor koji smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem možda neće dobro štititi'

Image
OGRANIČENJA PUTOVANJA /

Znanstvenici zabrinuti zbog nove varijante: 'Imuni odgovor koji smo stekli cijepljenjem ili preboljenjem možda neće dobro štititi'

"Ono što se za sada zna da je na razini ovog šiljatog spike proteina negdje otprilike 30-ak različitih mutacija. Taj veliki broj mutacija, pogotovo na spike proteinu može utjecati na njegovo vezivanje na receptore i može utjecati na uspješnost cjepiva", kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija odlučila je smanjiti trajanje COVID potvrde s 12 na 9 mjeseci. I dok naš stožer zasad ne planira širiti upotrebu potvrda, čeka konačnu odluku iz Bruxellesa koliko će one trajati. 

"Duljina trajanja COVID potvrda nakon primanja booster doze se još ispituje. Mi trenutačno primjenjujem godinu dana nakon primitka booster doze jer još nije dovoljno ispitano koliko će ona držati imunitet", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preporučuju danas da booster dozu uzmu svi punoljetni i to 6 mjeseci nakon završetka cijepljenja i konzultacije s liječnikom. Ravnatelj Zavoda pojasnio je razliku širenja virusa kod cijepljenih i necijepljenih i demantirao tvrdnje da svi jednako prenose virus.

"Osobe koje su cijepljene mogu ili kao kolonizaciju nositi virus na sluznici. Kolonizacija znači da  je virus prisutan ili da su fragmenti prisutni, ali da osoba nije zarazna. Osobe koje su cijepljene daleko manje obolijevaju i daleko manje virus može doći na njihovu sluznicu nego kod osoba koje su necijepljene", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvatsku je danas najgori dan u četvrtom valu epidemije jer je umrlo najviše osoba - 75, od toga 60-ero njih nije primilo niti jednu dozu cjepiva. U bolnici su završile i dvije pozitivne osobe koje su bile na subotnjem prosvjeda protiv covid potvrda. Jedna od njih spojena je na kisik. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike