Sutra se štrajka u Zagrebu / Štrajk ide dalje, ali tko će to sve platiti: Iz Vlade i Ministarstva poručuju da ga od 15. 11. neće financirati

Image
Foto: Pixsell

Do sada su dva štrajka platili sindikati, što će biti s ovim tek treba vidjeti

14.11.2019.
18:39
Pixsell
VOYO logo

Štrajk prosvjetara se nastavlja, i to unatoč jasnoj poruci premijera da ga od ponedjeljka država više neće plaćati. Gotovo svi članovi sindikata izjasnili su se protiv Vladine ponude. A nakon 25 dana štrajka čini se da je dosta i ministrici obrazovanja koja je dosad gorljivo podržavala učitelje. Poručuje da je vrijeme da se prednost da učenicima.

Kada za veće koeficijente u proračunu nema novca, sindikati su letcima pozvali zastupnike da glasuju protiv njega.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladinu ponudu uz 6,12 posto veće plaće i 2 posto dodatka od 30. lipnja iduće godine, odbili su i učitelji na referendumu. 

"Naši privremeni rezultati govore da se ta ponuda odbija s 99 do 100 posto. To je snažna poruka iz sustava obrazovanja Vladi, sjednite s nama za stol, riješite problem i ne nudite rješenja koja nisu prihvatljiva", rekao je iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je na sjednici Vlade objasniokoliko će nakon povišica veću plaću imati učitelj u statusu savjetnika. 

"Nakon izbora koji su bili u rujnu imao je netto plaću 7813 kuna. Kada se dogoodi ovaj 2+2+2 imat će 2020. 9474 kuna neto", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk se nakon 15.11. više neće plaćati

I on i ministar rada zato poručuju da se štrajk nakon 15.11. više neće plaćati.

"To je dodatan trošak, koji smatramo da s ovom ponudom nije više potrebno ulagati i ono što smo iskomunicirali jučer smatramo da su se s 8 posto ispunili uvjeti za završetak štrajka", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su dva štrajka platili sindikati, što će biti s ovim tek treba vidjeti.

"Štrajkački fondovi u sindikatima imaju određene limite, ali to naši članovi itekako znaju, ali to ne bi smjela biti prepreka da se u štrajku opstane do kraja", rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra štrajkaju zagrebačke škole

Sutra u Zagrebu su sve škole u štrajku.

"Mi ćemo ustrajati u svojim nastojanjima da dobijemo ono šđto želimo, a to je izjednačavanje koeficijenta", kazala je profesorica u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu Brankica Grgić Elzen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I nadam se da ćemo dobiti ustrajat ćemo na tome što znači da ćemo i dalje štrajkati, sve dok se ne ostvari to što tražimo", rekla je profesorica Julija Pejić.

Učenici ih i dalje podržavaju, iako su zbog štrajka do sada izgubili do 5 dana nastave pa ih brine kako će ju nadoknađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja malo dalje živim pa malo prijevoz i to, snaći ćemo se, nekako će biti. Ja sam za da oni dobiju to što traže", kazao je učenik Elektrostrojarsko obrtničke škole u Zagrebu Mateo Lovreković.

"Profesorima dajem potpunu podršku, mislim da zaslužuju veće plaće", priznao je učenik Denis Šukalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonski Brod traži novce da se sagradi nova škola

Ministrica nije do kraja zadovoljna Vladinom ponudom,ali smatra da je vrijeme da se učenicima da prednost.

Na pitanje hoće li nakon 25 dana štrajka podnijeti ostavku, odgovara: "Što vi mislite da će se time nešto riješiti? Hoće  li oni koji trebaju napredovati, bolje napredovati, hoće li se bolje opremati škole, hoće li na taj način učitelji dobiti što se traži?", zapitala se Blaženka Divjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pravo stanje hrvatskih škola pokazao je prosvjed roditelja iz Slavonskog Broda.

"Prostor škole ima premali kapacitet, u školu ide 90 učenika, a jedva ih stane 30 u skučeni prostor, kabineta za rehabilitaciju nema. Raspadaju se podovi i vrata", rekla je majka Selena Šekuljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni od Vlade traže više novca iz proračuna kako bi se sagradila nova škola.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo