Žele svoje plaće / Štrajkaju radnici Đure Đakovića: 'Onaj tko se u Hrvatskoj danas rodio, u njoj ne želi živjeti'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Žalosno je da 120 dana hrvatska Vlada ne može iznaći rješenje onog problema oji je sama stvorila

24.10.2019.
14:05
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo
Image

Radnici Đure Đakovića u štrajku! Obustavili proizvodnju i potražuju svoje plaće

Image

Radnici Đure Đakovića u štrajku! Obustavili proizvodnju i potražuju svoje plaće

Zbog neisplate plaće za rujan više od 600 radnika Đure Đakovića iz Slavonskog Broda krenulo je u štrajk. Iz Sindikata metalaca najavili su da će štrajk trajati sve do isplate plaća ili dok ne dobiju čvrste garancije da će je dobiti. Štrajkaju radnici triju društava: Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Đuro Đaković Grupe, piše Večernji list.

"Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. U Đuro Đaković Grupi pet je trgovačkih društava, ĐĐ Strojna obrada i Energetika isplatili su plaću, ostale su tri tvrtke koje nisu. Sindikat je pokrenuo mirenje koje nije uspjelo. Pismo sam nakon razgovora s Upravom Grupe poslao i premijeru. Danas se nalazimo, usudio bih se reći, u nikada težoj situaciji od osnutka tvornice. Po nama, u Đuri Đakoviću potreban je krizni menadžment jer se nalazimo u takvom stanju da aktualna uprava ima nagomilane probleme koje ne može riještiti sama, rekao je za Večernji regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatski Antun Štivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novca nema

Đuro Đaković grupa izvijestila je u srijedu da plaće za rujan nisu uspjeli isplatiti zbog nedostatka novca na računu. 

Nijedno od društava koja nisu isplatila plaću nema blokiran račun, te poslodavci intenzivno poduzimaju niz aktivnosti kako bi u što kraćem roku ispunili obvezu isplate plaće, izvjestili su iz Grupe za Večernji te dodali da je problem s likvidnošću prouzročen nedostatkom adekvatnog financiranja proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi moji radnici, 600 članova sindikata Specijalnih vozila daju nam snagu da iziđemo na ovaj skup i da damo poruku hrvatskoj Vladi o tome što rade i što hoće od nas. Žalosno je da 120 dana hrvatska Vlada ne može iznaći rješenje onog problema oji je sama stvorila. Onaj tko se danas rodio u Hrvatskoj, u njoj ne želi živjeti. Zar to nije žalosno"? rekao je Ivan Barić,  zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika u Specijalnim vozilima Đuro Đaković.

Radnicima se obratio i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega Ivan Barić svojim emotivnim govorom dočarao je sliku kako danas živi Hrvatska koja živi u Hrvatskoj, a kako danas žive i govore oni koji se samo povremeno vrate u Hrvatsku. Ostalo vrijeme provode u Bruxellesu i ostalo vrijeme svakodnevno govore o europskim uspjesima Hrvatske i svoje Vlade. Što god mi kažemo iz sindikata, posebice iz Saveza samostalnih  sindikata Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković to naziva politikantstvom. Za njega je politikantstvo kad se govori da nešto nije dobro, da nije normalno da netko veliča uspjehe Hrvatske jer je jedna gospođa postala predsjednica jednog europskog vijeća ako istodobno tisuće i tisuće profesora i učitelja u Hrvatskoj štrajka ne samo zato što imaju malu plaću već i zato što ih nitko ne doživljava kao normalne ljude koji uče djecu", rekao je Novosel i dodao kako je Đuro Đaković u ovom trenutku dio države. 

"Država je vlasnik, kada je netko vlasnik onda se treba ponašati prma ljudima koji rade kao prema svojim ukućanima" kaže Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici su na prosvjedu zazivali odlazak uprave Đuro đaković Grupe, piše Večernji list.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo