Žele veće plaće / Štrajku sanitetskih djelatnika pridružili se vozači i medicinski tehničari: 'Plaća je mala, a radimo 12 sati dnevno'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Zahtjev da se izjednače s koeficijentom 0.95 koliko imaju njihove kolege u hitnoj uputili su na Upravno vijeće i čekaju odgovor

12.2.2020.
20:15
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Štrajku Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza koji je nepravomoćnom odlukom Županijskog suda proglašen nelegalnim, solidarno su se priključili i vozači i medicinski tehničari Domova zdravlja.

U čak 13 gradova u Hrvatskoj prevozili su se samo hitni, onkološki i bolesnici za dijalizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je samo za danas kao upozorenje da se vidi da nas ima i da su vozači i tehničari u sanitetskim službama nezadovoljni u cijeloj Hrvatskoj", rekao je povjerenik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Karlovac, Tomislav Cerovac.

Osim Karlovca i Duge Rese štrajk solidarnosti danas se odvijao i u Kninu, Drnišu, Šibeniku, Novoj Gradiški, Bjelovaru, Daruvaru, Vinkovcima, Virovitici, Požegi, Županji i Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem seže još od 2011. i reorganizacije Hitne pomoći kad se razdvaja hitnu od sanitetskog prijevoza. Njihove kolege iz Hitne imaju oko 1500 kuna veću plaću, a rade, kažu, isti posao. 

"Ako palite sirene, ako vozite na crveno, ako doktor kaže da morate što prije stići u Zagreb, ako je pacijent životno ugrožen, na aparatima, ne može samostalno disati nego je spojen na ventilatore, to je hitni prijevoz", rekao je Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i nošenje uz stepenice, davanje kisika iako to nije posao vozača, a često i vožnja u kojoj osim bolesnika i vozača u vozilu nema nikog drugog. 

"Radni dan traje nam 12 sati"

"Naš radni dan traje 12 sati. Znači radimo, cijelo vrijeme je pokriveno i dan i noć, praznici, vikend, sve je pokriveno 12 sati", kazao je vozač u sanitetskom prijevozu Damir Fudurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ministar se ne slaže da obavljaju isti posao kao vozači hitne. 

"Podržavam štrajk, on je legalni način traženja svojih prava međutim, isto tako mišljenja sam da vozači saniteta ne mogu imati baš onaj koeficijent kao i vozači Hitne i to je moj komentar na sve skupa, ali razgovarat ćemo", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je važan i odgovoran njihov posao pokazuje i slučaj Zadarskog saniteta. Upravo oni bili su zaduženi da dijete s Paga, koje je otac bacio s balkona, prevezu čim hitnije na operaciju u Zagreb.

"Naš osnovna plaća je oko 4500 kuna. Čovjek koji razvozi kruh on dobija minimalno 5000 kuna. To je sigurno i to sam provjerio. Sad zamislite, mi koji vozimo pacijente koji su bolesni, koje treba nositi, izloženi smo zarazi i mi smo izloženi stresu kad vozimo te hitnoće. Naše hitnoće su od 150 do 300 kilometara i sad možete zamisliti kad za tako težak posao dobijete tako malu plaću na kraju mjeseca", rekao je vozač u sanitetskom prijevozu Ivan Gašpar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev da se izjednače s koeficijentom 0.95 koliko imaju njihove kolege u hitnoj uputili su na Upravno vijeće i čekaju odgovor. Do tada punu podršku daju kolegama koji se bore za isto. A svi zajedno poručuju, ne dođe li do razgovora štrajk solidarnosti ide dalje.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo