slažete li se? / Stranka s imenom i prezimenom: 'Hrvatska je šampion rastrošnosti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Naveli su primjere Općina Kaštelir i Karojba u Istarskoj županiji koje svoje predsjednike Općinskog vijeća plaćaju više nego većina gradova u istoj županiji

31.5.2020.
22:59
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Stranka s imenom i prezimenom ocijenila je u nedjelju da je Hrvatska "šampion rastrošnosti" u lokalnoj i regionalnoj samoupravi te smatra da treba donijeti zakonodavni okvir koji bi propisao visinu naknade za političare, a ona bi trebala biti simbolična.

Na konferenciji za novinare predstavila je istraživanje nezavisnog vijećnika Gradskog vijeća Oroslavja Viktora Šimunića koji će biti na izbornoj listi te stranke na parlamentarnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom koronakrize Šimunić se obratio svim općinama, gradovima i županijama s pitanjem koliko novca svaka pojedina jedinica lokalne (samo)uprave izdvaja za naknade općinskim i gradskim vijećnicima te članovima županijskih skupština.

Ustvrdio je da je "Hrvatska šampion rastrošnosti i mišljenja 'ja mogu što hoću'", jer, prema njegovim podacima, samouprave troše više od 51 milijun kuna za naknade. Kao primjer je naveo Grad Oroslavje, gdje su unatoč krizi odbili smanjiti vijećničke naknade, dok će zaposlenicima Gradske uprave smanjiti plaće za 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednici općinskih vijeća malih općina imaju veće naknade od predsjednika gradskih vijeća u istoj županiji, što nikako nije logično", rekao je Šimunić.

Naveo je primjere Općina Kaštelir i Karojba u Istarskoj županiji koje svoje predsjednike Općinskog vijeća plaćaju više nego većina gradova u istoj županiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primjerice, Grad Pula plaća predsjednika Gradskog vijeća 1000 kuna, a Grad Rovinj koji ima triput manje stanovnika za isti posao plaća 4000 kuna", kazao je Šimunić.

Voditeljica stranačkog Odbora za javnu upravu i pravosuđe Dalija Orešković naglasila je kako se njezina stranka zauzima za donošenje zakonodavnog okvira koji bi propisao visinu naknade za političare i da ona mora biti simbolična. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je u antikorupcijski program Stranke s imenom i prezimenom upisana obavezna puna transparentnost svih troškova po pojedinačnim iznosima. 

"Čak i u doba koronakrize država nije htjela smanjiti naknade za financiranje političkih stranaka te je politika time pokazala da im je do stranačkih interesa stalo više nego do rješavanja problema ljudi“, istaknula je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručili su kako će nastaviti upozoravati na anomalije u sustavu te predlagati konkretna rješenja.

Na konferenciji za medije brojni stranački aktivisti nosili su plakate i transparente koji su aludirali da je Hrvatskoj potrebno samo pet regija umjesto 20 županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo