Poseban raspored / Strojovođe i kondukteri su spremni: Nakon 50 dana počinju voziti putnički vlakovi

Najveći izazov će biti održati propisani razmak jer će među putnicima sigurno biti i onih koji će morati stajati

10.5.2020.
22:10
VOYO logo

Od sutra ponovno možemo primjerice od Zagreba do Osijeka bez posebnih propusnica.

Putnike iščekuju autobusi i putnički vlakovi. Najveći izazov će biti održati propisani razmak jer će među putnicima sigurno biti i onih koji će morati stajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je HŽ spreman i na koje sve scenarije?

Još danas, glavni željeznički kolodvor u Zagrebu zatvoren je i prazan, a takvi su i vlakovi u koje će nakon 50 dana napokon kročiti putnici. Strojovođe i kondukteri su spremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnija je promjena to što ćemo sada prilikom dolaska nositi masku, rukavice prilikom prolaska kroz putnički prostor, dezinficirati svoj radni prostor, površine po dolasku i otvarati vrata na stajalištima da možemo češće prozračivati", rekao je Đuro Božić, strojovođa.

Vožnja vlakom jednostavno više nije ista, po ulasku u vlak preporuča se nošenje maske, a tu je i obavezna dezinfekcija ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, treba voditi računa o održavanju razmaka od metar do dva, a tu je i specifičan raspored sjedenja. Recimo u garnituri sa četiri sjedala jedna osoba može sjesti do prozora, a sljedeća osoba može biti samo netko tko sjedi dijagonalno prekoputa. Problem su i ostala sjedala gdje nigdje nije razmak veći od pola metra.

Za to je trebalo prilagoditi stare vlakove. Gužve se ne očekuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da ne kreću s radom srednje škole i fakulteti, a dio radnika još uvijek radi od kuće, očekujemo manji broj putnika pa bi mjesta osigurana u vlaku dostatna da se održava preporučeni razmak", rekla je Mihaela Tomurad Sušac iz HŽ-a.

U slučaju da stvarno bude veliki broj putnika, očekuje se dodavanje vagona i puštanje u promet novih vlakova. Inače, na području cijele Hrvatske od sutra vozi 108 vlakova manje nego što ih je vozilo prije korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo