od početka sljedeće godine / Stroža pravila za vozače koji imaju srčane bolesti ili dijabetes: isto vrijedi i za one koji boluju od sinkope!

Od siječnja nove godine dolaze stroža pravila za vozače koji imaju srčane bolesti ili dijabetes

30.10.2017.
18:38
VOYO logo

Umjesto jednom u pet godina, na pregled bi sada mogli dolaziti svake godine. Novi propisi postoje za srčane bolesnike, dijabetičare, ali i za one koji boluju od sinkope. 

Hrvatske vozače na početku 2018. godine, kako izgleda dočekat će novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača. Na udaru - kronični bolesnici. Dijabetičari mogu ostati bez vozačke dozvole ukoliko imaju česte napadaje hipoglikemije, ali i ako jednostavno ne zanju dovoljno o svojoj bolesti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nemaju reguliran šećer i ako nisu upoznati sa posljedicama svoje bolesti i redovito se ne liječe i ne prate naravno da im se može oduzeti dozvola", kazala je Azra Huršidić-Radulović, ordinacija medicine rada.

Za srčane bolesnike uvedena su nova ograničenja za visinu srčanog tlaka. Za profesionalne vozače on može biti 155 sa 95, a za matere, vozače manjih vozila 180 sa 110. Kardiolozi upozoravaju da bi od redovotih kontrolabilo koristi, no da se i one mogu prevariti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prirodnom medicinom, bilo nekakvim češnjakom, rakijicama, znači govorimo o vozaču i ostalim metodama spustiti tlak. To nije prihvatljivo, opasan je i za sebe i za okolinu. Vi biste se začudili da znate što sve ljudi rade da spuste tlak, a da ne piju lijekove", izjavio je Darko Vujanić, kardiolog.

Novčano gledano, situacija je sljedeća: liječnički pregled za profesionalne vozače iznosi 450 kuna, dok je za one amaterske vozače 350 kuna. Toliki bi bar bili izdatci za jedan prosječni odlazak na pregled u pet godina. No, ako bi se išlo svake godine unutar tog razdoblja profesionalni vozač bi morao platiti 2250, a amaterski 1750.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar pravilnika našlo se mjesta i za one oboljele od sinkope koji ne bi smjeli za volan automobila.

"Ti pacijenti koji za simptom imaju sinkopu njima se apsolutno ne može dozvoliti da upravljaju motornim vozilom", dodaje kardiolog Vujanić.

U cijeloj priči najveća je odgovornost na doktorima koji bi trebali prijaviti svakog kroničnog bolesnika. Iako izgleda kao cinkanje pacijenata, dugoročno se na ovaj način spašavaju životi u prometu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo