Milanović vs. Grabar-Kitarović / Stručnjaci o RTL Duelu: 'Milanović se samouništio, ali ovo je bio 'fajt' tko je lošiji'

Image
Foto: RTL

Debata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića izazvala je brojne reakcije

31.12.2019.
9:40
RTL
VOYO logo

Gotovo dva i pol sata trajalo je RTL-ovo sučeljavanje Zorana Milanovića, koji je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio najviše glasova i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Velika većina čitatelja portala Vijesti.hr, njih 70 posto, smatra da je bolji u okršaju bio Zoran Milanović, dok je aktualnoj predsjednici glas dalo njih 30 posto. No, što kažu stručnjaci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijskom stručnjaku Petru Tanti čini se da je debata prvih 15 minuta bila usmjerena prema Ivi Sanaderu, a ostatak prema tome tko je prije počeo i kako raditi u Ministarstvu vanjskih poslova. "Nažalost, nismo puno toga čuli o budućnosti, no to nije stvar RTL-a, već problem samih kandidata", kaže Tanta.

"Zoran Milanović je na početku bio kao moderan auto koji suvereno krstari autocestom 140 na sat, no je onda je ubrzao na 180 pa na 220 pa se samouništio. S druge strane, Kolinda Grabar-Kitarović je imala nekoliko gafova, ali je bila smirena. Njihov problem je da više ne znaju što reći", smatra Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Vjeruje kako je ovom debatom glasove pridobila Kolinda Grabar-Kitarović, ali ne zato što će glasati za nju, nego što će glasati protiv Milanovića. "Zoran Milanović je najveća motivacija HDZ-ovim biračima", kazao je Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Debata na RTL-u: Milanović i Grabar-Kitarović kurtoazno izmijenili pozdrave, a onda je krenula paljba

Image

Debata na RTL-u: Milanović i Grabar-Kitarović kurtoazno izmijenili pozdrave, a onda je krenula paljba

Kada se analizira neverbalna komunikacija dvoje kandidata, Tanta kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović bila izvrsna: "Bila je utrenirana, uvježbana, nije puno mahala rukama tek su tu bili povremeni izrazi lica koji su prirodni i koji je teško spriječiti. Kod Milanovića se pak vidjelo da ga je mučila ta prehlada, a stalno se okretao, širio ruke, prestao se kontrolirati, kao da se prepustio sebi. Rekao je u kampanji da ima neugodan karakter, a on je po njegovu žalost do izražaja došao u najvažnijoj debati".

Grabar-Kitarović je, po Tanti, bolja bila i u verbalnoj komunikaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je štreberica, držala se onoga što je imala zapisano. Za nju je izazov kada joj se postavi pitanje o nečemu što nema zapisano. Milanović je verbalni dio loše odradio, dopustio je da ga se izbaci iz takta pa je stalno, neprestano dobacio. To se tako ne radi."

Na kraju, debatom zadovoljnija može biti Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zato jer je ona briljirala, nego zato što je on bio loš. Ovo nije 'fajt' tko je bolji, nego tko je lošiji", zaključio je Tanta.

Lalić: "Ishod sučeljavanja je neriješen"

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Lalić smatra da su i Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović bili jednako loši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio razgovor ispraznosti i agresivnosti. Kolinda Grabar-Kitarović nizala je političke floskule koje nemaju veze sa stvarnosti, a Zoran Milanović je, kako je u kampanji pokazao da može kontrolirati karakter, sada pokazao da ga ne može kontrolirati. Bio je nepristojan, stalno je upadao u riječ", rekao je Lalić te dodao: "Zoran Milanović je samo trebao vraćati lopticu, a dogodilo se potpuno suprotno".

"Ishod sučeljavanja je neriješen, ali smo svi izgubili. Mislim da su ljudi već odlučili kako će glasati. Milanovićev forte su birači ljevice, koje njegov loš nastup neće smesti. S druge strane, očito je da dio desnice, pogotovo nakon Škorine objave da će on 'dopisati i glasati za hrvatski narod', neće da ti glas za Kolindu Grabar-Kitarović. Čeka nas tijesna utrka", zaključio je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da ste propustili, tijek duela na RTL-u pročitajte OVDJE!

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike