tek otkrivene / Stručnjaci oduševljeni freskama u Banskim dvorima: Nadživjele su i bana Jelačića

I dalje nije poznato kada su nastale i tko je oslikao freske otkrivene u Banskim dvorima, koje je premijer Plenković ekskluzivno pokazao RTL-u

3.8.2018.
18:58
VOYO logo

Freske koje su otkrivene ispod tapeta u dvorani za sjednice Vlade u Banskim dvorima, a što nam je jučer ekskluzivno otkrio premijer Plenković, dobro su očuvane i najvjerojatnije datiraju iz 18. ili 19. stoljeća.

Stručnjaci još provjeravaju tko je autor djela koje će izmijeniti izgled dvorane, u kojoj se posljednjih godina događalo mnogo toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Dvorana bana Jelačića oslikana na jednoj strani zida, iznenadila je sve u Banskim Dvorima

"Ja sam rekao odmah da vidimo što se može sa stručnjacima restauratorima kako bismo omogućili da možda upravo ove freske budu za stalno ovdje, da ostanu za stalno, a ne ono što je inicijalni projekt nove Vlade, pa će stručnjaci pokušati naći najbolje rješenje", rekao nam je predsjednik Vlade Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah su pozvani i ministrica kulture i stručnjaci - koji su bili oduševljeni. "Prva reakcija stručnjaka iz Hrvatskog restauratoskog zavoda je bila da su dobro očuvani, a sada slijedi uobičajeni restauratorski postupak i mi vjerujemo da će se oni u većem djelu restaurirati, možda negdje budu samo fragmenti", kazala nam je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Iako se među stručnjacima nagađalo da je djelo s kraja 19. stoljeća, Otona Ivekovića - jednog od najvećih hrvatskih slikara iz razdoblja historicizma - u Ministarstvu su oprezni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je ta zgrada početkom 19 stoljeća dograđivana, a ovaj južni dio zgrade, tu je prije bila kapelica svete Uršule, koja je srušena i palača je dograđivana, tad je dograđena i ova velika dvorana, pretpostavka je da oslici datiraju prije te dogradnje", otkriva nam ministrica Obuljen Koržinek.

U tom slučaju - freske bi mogle biti iz 18 stoljeća, što znači da su nadživjele i bana Jelačića i Mažuranića, sve do sada. Doduše, u novije vrijeme ispod tapeta, mogle su se svega naslušati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je tu sudbonosnih odluka, ali i onih koje je bolje zaboraviti. A jedno od najvećih uzbuđenja - bilo je za vrijeme aktualnog premijera. 

"Molim tajnicu Vlade neka pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", Plenkovićeva je poznata rečenica sa sjednice Vlade 27. travnja prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbudljivi nastavci u dvorani očekuju se sljedeće godine kada se planira završetak  više od 4 milijuna kuna vrijednih radova.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo