slučaj Sanader / Stručnjak objašnjava kada se sve sudjelovanje u Domovinskom ratu uzima kao olakotna okolnost

'Zakon grupira okolnosti u devet grupa. To ovisi o okolnostima svakog određenog predmeta'

24.10.2018.
21:00
VOYO logo

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno je proglašen krivim zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora. Da stvar bude bolja, sudjelovanje u Domovinskom ratu uzeto mi je kao olakotna okolnost.

Više brine činjenica da Ivo Sanader nije u registru branitelja, a uniformu je obukao samo jedan dan za slikanje. Gost RTL-a Danas Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda, objasnio je kada se sve sudjelovanje u Domovinskom ratu kao olakotna okolnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon grupira okolnosti u devet grupa. To ovisi o okolnostima svakog određenog predmeta, a koje će okolnosti uzeti i kako ih ocijeniti odlučuje sud. Na sudu je da ih utvrdi, da ih dobro vrednuje i da ih obrazloži", kazao je Mrčela.

Sve ovisi o sudu

Tvrdi kako po pitanju predmeta Sanader nema komentara, no ističe kako do suda ovisi hoće li sudjelovanje u Domovinskom ratu koje je, kako kaže, važna okolnost, tretirati kao olakotna, neutralna ili otegotna okolnost. To ovisi o sudu, najprije prvostupanjskom, a onda drugostupanjskom koji će to provjeriti i verificirati je li ta okolnost dobro utvrđena", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudjelovanje u Domovinskom ratu uzima se u praksi hrvatskih sudova kao olakotna, neutralna i realtivna činjenica. Ako govorimo o konkretnom, s obizrom da su se javili svi dežurni kritičari, mislim da je to dobro da svi kažu svoje mišljenje. bilo bi izvrsno kada bi kod tog mišljenja poslušali što je sutkinja rekla, a rekla je da je uzeto u obzir sudjelovanje u Domovinskom ratu ali da je ono realtivizirano počinjenjem kaznenog djela. Što to znači, vidjet ćemo kada sutkinja napiše presudu", kazao je. 

'Razlika je je li netko u ratu sjedio u kancelariji ili bio na bojišnici'

Ivo Sanader nije hrvatski branitelj, nema taj status, potvrdio je i sam ministar. Ima samo 1 dan ratnog puta. Na pitanje ima li razlike u samo jednom danu i kad postoji status branitelja, Mrčela tvrdi da ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika je razlika je li netko bio sudionik Domovinskog rata tako što je sjedio u kancelariji i brinuo se za logistiku, ili je bio na prvoj crti bojišnice. Na to se gleda. Stvar je u tome kad se to napiše u presudi ljudi to ne čitaju. 

Kako će to biti tretirano i ocjenjivano to može napraviti sud. Treba vjerovati da će to sud vrednovati kakva je standardna sudska praksa i da će to biti obrazloženo. Drugostupanjski sud će procijeniti je li to u redu ili ne", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrčela tvrdi kako Vrhovni sud uvijek odlučuje o olakotnim okolnostima kada dođe žalba na određenu odluku. "To je gotovo u svakom predmetu. To moramo odlučivati i po službenoj dužnosti čim je žalbena činjenica", kazao je Mrčela.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo