davor štern / Stručnjak za RTL o odluci oko INA-e: 'Proizvodnja plina može se povećati frakiranjem, ali...'

INA će povećati proizvodnju plina za deset posto, ali i sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodat će HEP-u - odlučila je danas Vlada

14.9.2022.
19:19
VOYO logo

Najavljeno - učinjeno. I prije sastanka s Molom, odluka na Vladi.

"INA će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj prodavati HEP-u i to po najnižoj cijeni HERE cijeni za građanstvo, od 41 euro po megavat satu. Sada je cijena 227 eura po megavat satu", rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP bi ga potom trebao distribuirati građanima, poduzetnicima i institucijama do kraja travnja 2024. Na pitanje postoji li mogućnost da MOL to spriječi, ministar odgovara da ne.

"Ne postoji. Ovo smo napravili radi sigurnosti opskrbe i cijelog sustava", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kojim operativno u INI upravlja MOL kao najveći pojedinačni dioničar.

"Budući da se radi o trgovačkom društvu s dioničarima, razliku u cijeni bi trebali kompenzirati dioničari. Vlada se može odreći svog dijela, ali mađarska strana i fondovi trebaju dobiti kompenzaciju na izgubljenu dobit", rekao je energetski stručnjak Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Špekulanti neće zarađivati na krizi", konstatirao je Filipović.

Vlada nema formalno mogućnost definiranja cijene plina na temelju upravljačkih prava, no prodajnu cijenu država sada regulira kroz Uredbe zbog poremećaja na domaćem tržištu energije. INA mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu. Zima je pred vratima, gradska plinara Zagreb pod pritiskom potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSTAJE U DRŽAVI /

Vlada odlučila: INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Image
OSTAJE U DRŽAVI /

Vlada odlučila: INA će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

"Plin se ne proizvodi po nalogu Vlade nego tehničkim mogućnostima, osim jednog novog nalazišta ja ne znam za druge mogućnosti kako podići proizvodnju osim drastičnih metoda povećavanja proizvodnje preko frakiranja, ali ja se nadam da to Vlada neće dopustiti jer to može izazvati pomake tla koji nam sigurno ne trebaju", rekao je Štern.

Iz HEP-a danas bez komentara. Iz INE tek poručuju, poštivat će sve odluke Vlade glede određivanja cijena energenata te povećanja proizvodnje plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega se to odnosi na puštanje u proizvodnju postojećih plinskih polja i bušotina za koje se čekaju potrebne dozvole", rekli su.

Čeka se reakcija MOL-a na današnju odluku Vlade. Ali i zahtjev hrvatske za smjenom cijele uprave INE. Nadzorni odbor sjednicu bi trebao održati 21. rujna. I dok je šef uprave ine ostavku iz moralnih razloga podnio - hrvatski članovi uprave od svojih pozicija i dalje ne odustaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo