BONO MARJANOVIĆ / Stručnjak objasnio kako popuniti sigurnosne rupe na Markovu trgu: 'Jedna stvar mi se činila nepojmljiva'

Gost RTL Danas bio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović

10.9.2020.
18:43
VOYO logo

Performans europarlamentarca iz redova Živoga zida Ivana Vilibora Sinčića koji je jutros iz kombija istovario lubenice pred Banske dvore potaknuo je pitanje sigurnosne ugroze na Markovu trgu.

Image
PITANJE SIGURNOSTI /

Plenković prigovorio zbog Sinčićevih lubenica, no ovo nije prvi incident na Markovu trgu

Image
PITANJE SIGURNOSTI /

Plenković prigovorio zbog Sinčićevih lubenica, no ovo nije prvi incident na Markovu trgu

Nakon današnjega incidenta sigurnosne rupe na Markovu trgu za RTL Danas komentirao je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović u razgovoru s RTL-ovim reporterom Ilijom Radićem te je upozorio da je izostala cjelina postupanja službenih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bi li se slična situacija mogla dogoditi primjerice ispred Europskog prlamenta, Marjanović smatra da ne vjerojatno ne bi ako za to imaju tehničkih pretpostavku, ali i napominje: ''Mislim da se i ovdje govori o ljudskom faktoru, odnosno o postupanju službene osobe - je li ono pravodobno i učinkovito ili nije. Po mom skromnom sudu čini mi se da je ovaj dio baš izostao bez obzira na svu tehnologiju koja bi u ovakvoj situaciji i u ovakvim situacijama mogla prevenirati. Međutim, kada nema te tehnologije i sustava, barijera, koji će ograničiti ulazak na prostor, ljudski faktor je taj koji treba odreagirati''.

''Vrlo mi je primjerice nepojmljivo da pred glavnim ulazom za sve štićene osobe, a premijer spada u prvu kategoriju, i svi ministri i druge osobe da nitko ne reagira na pojavu civilnog vozila koje nema nikakve službene oznake nikakve institucije i jednostavno da se ne reagira. Čak i u trenutku kada su se otvorila vrata, kada su počele ispadati lubenice, ono što sam medijski uspio razabrati odnosno utvrditi i primjetiti jest da je tu opet izostala bilo kakva reakcija. Ono što se tek nakon nekoliko minuta vidi u tim snimkama jest da se reakcija svela otprilike na utvrdđivanje osobnih podataka kako bi se moglo eventualno nakon toga procesuirati'', upozorio je Marjanović.

I nije tu kraj propustima nad kojima bi se trebali zamisliti u nadležnim institucijama - bilo policiji, gradskoj komunalnoj službi, naime: ''Korišteni su, čini mi se, zvučni signali hitne pomoći, bilo je penjanja na kombi čime su na javnom mjestu ugrožene i druge osobe, bilo je tu više detalja što znači loše postupanje, izostanak pravodobnog i učinkovitog postupanja, odnosno što ne umanjuje razinu sigurnosti sama Markova trga''.

Da se slične stvari ne bi ponavljale, neke od mogućnosti su: ''Posebna regulacija prometa ili na neki način limitiranje propusnosti vozila koja dolaze u prostor Markova trga, za što i postoje regulacije dolaska na Markov trg iz ne tako davne prošlosti tako da postoje već planovi. Međutim, ovdje je jednostavno sustav tehnologije - hoće li to biti neke rampe, sustav kamera koji prepoznaje tablice koje trebaju imati, najave i tako dalje. Znači, sustav tehnologije postoji, a za to bi morao postojati konsenzus struke, konzervatora i Grada''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo