uz epidemiološke mjere / Studenti će predavanja slušati pod maskama: 'Iako je rizično, bolje je da nastava bude kao i dosad'

Nastava s maskama trebala bi početi već krajem rujna

3.9.2020.
19:00
VOYO logo

Upute za korištenje dezinficijensa na vidljivim mjestima, nema zadržavanja na hodnicima uz kavu s kolegama, ali sve će biti kao nekada samo pod maskama. Stigle su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za fakultete.  Smatraju da je klasični način izvođenja nastave najbolje rješenje što je neugodno iznenadilo bivšu ministricu, a njezin nasljednik nije joj ostao dužan.

Studenti su za klasičnu nastavu

Polako se vraćaju stanari Studentskog doma na Savi u Zagrebu zbog dobre stare nastave, ali uz nove mjere. Gotovo cijeli ljetni semestar odslušali su online.

''Mislim puno mi je lakše i s maskom slušat predavanje nego kad smo potpuno online, to imam osjećaj da gledam film nego kao da zapravo slušam predavanje'', rekla je studentica Dora.

''Više sam za klasičnu nastavu, iako  je to rizično. Više sam za to'', kazao je student Mladen.

''Zadnja mi je godina studija i ne bih htjela završiti od doma to nego družiti se s prijateljima i završiti to kako spada'', izjavila je studentica Katarina.

Među njima je i šest i pol tisuća studenata Filozofskog fakulteta, jednog od najvećih visokih učilišta u Hrvatskoj. Prodekan za nastavu kaže u tijeku su sastanci u zgradi jer muči ih cijeli niz problema.

''Prostorni su problemi veliki. Veliki problem je i miješanje studenata sa raznoraznih studija. Mora se održavati epidemiološka razina na studiju, pa tako ima i problem spremačica koje bi trebale očistiti dvorane'', rekao je prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Krešimir Pavlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STUDIRANJE U PANDEMIJI /

HZJZ objavio nove preporuke za visoka učilišta: Nastava se izvodi uživo, preporuka nošenje maski...

Image
STUDIRANJE U PANDEMIJI /

HZJZ objavio nove preporuke za visoka učilišta: Nastava se izvodi uživo, preporuka nošenje maski...

Nova pravila

U jednoj dvorani na Filozofskom fakultetu nastavu može slušati 360 studenata. Tijekom dana izmjenjuje se 7 do 8 grupa. Prema preporučenim mjerama, kapacitet je smanjen na 100 studenata i maske bi se trebale nositi u zatvorenom prostoru.

A svi bi se unutar fakulteta trebali naviknuti na nova pravila. Zaposlenici su nužni postaviti dozatore s dezinficijensom te slikovitim naputkom. Dekani mogu odlučiti hoće li predavanja trajati nešto kraće, a studenti i zaposlenici fakulteta temperaturu će mjeriti kod kuće dok svi ostali u prolazu unutar visokog učilišta.

A uz koronu i nove preporuke, brojni fakulteti u Zagrebu i dalje se oporavljaju nakon potresa. Neslužbeno, Medicinski fakultet ima rezervne lokacije, ako ne budu završeni radovi. U punom jeku se gradi i na Ekonomskom fakultetu. O tom pitanju oglasila se i bivša ministrica koja je ostala iznenađena preporukama o održavanju nastave uživo nego škola na daljinu.

''Ne znam zašto bi to epidemiolozi bilo kome govorili, a s druge strane to vrijedi ako se nastava održava u uvjetima bez pandemije. Mi govorimo o studijskim grupama koje su kapaciteta velike svadbe'', prokomentirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.


Dok njezin nasljednik smatra da online nije dobra opcija.

''Ne znam kako bi se netko mogao zamisliti da bi išao doktoru koji je studij medicine kompletan završio online, još i specijalizaciju i polagao ispite online bez pacijenata i ikoga. Mislim da to nikome nije u interesu'', izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Prema novim preporukama upravo klasičan način rada važan je za dozrijevanje mladog čovjeka u svim oblicima njegove osobnosti. Nastava s maskama trebala bi početi već krajem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo